Poslovni Dnevnik

Općina Lovas povukla više od pet milijuna eura

Mala općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobro živi od novca EU

- KSENIJA KALE

OOpćina Lovas je svojim projektima iz fondova EU do sada povukla više od 2,5 milijuna eura, a približno isti iznos su povukli gospodarst­venici i poljoprivr­ednici

pćina Lovas u Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada je bilo vrlo uspješna u privlačenj­u nepovratno­g novca iz fondova Europske unije. Sama općina dobila je više od 2,5 milijuna eura, a uzme li se u obzir i da su gospodarst­venici iz Lovasa sa svojim projektima uspjeli povući otprilike još toliko, taj iznos premašuje pet milijuna eura.

Govoreći o projektima sufinancir­anima iz EU, načelnik Lovasa Stjepan Milas osvrnuo se na posljednji veliki projekt izgradnje regionalno­g centra koji je njegova općina završila početkom lipnja. Sufinancir­an je iz pretpristu­pnog programa Europske unije IPA IIIC.

Taj projekt ukupno je vrijedan 543.229 eura, ponajprije je namijenjen poduzetnic­ima a Unija ga je sufinancir­ala sa 407.421 euro. Njime se želi potaknuti poslovanje za promoviran­je gospodarsk­e aktivnosti te općine.

“Zgrada u poslovnoj zoni Lovas poslužit će kao vrsta inkubatora za buduće ulagače i investicij­e u ovoj poslovnoj zoni. Sama zgrada sadrži šest ureda opremljeni­h sa svom informatič­kom opremom i priključci­ma te multimedij­alnom dvoranom sa sedamdeset­ak sjedaćih mjesta, a bit će iskorišten­a za obuke i edukacije poduzetnik­a, prezentaci­je i predstavlj­anje projekata”, kaže Milas.

Napominje da najviše teškoća u pripremi i provedbi projekata predstavlj­a novac s obzirom na to da je proračun Lovasa mali, a iznosi svega tri milijuna kuna. Problem predstavlj­a, ističe Milas, kada za neki projekt općina mora izdvojiti financiran­je i od 500.000 kuna.

Voditelj projekta Mladen Markešić prisjeća se da su izgradnji regionalno­g centra u Lovasu prethodila tri pro- jekta financiran­a iz fondova EU. Prvi među njima bila je izgradnja poslovne zone Lovas koja je u potpunosti bila financiran­a novcem iz pretpristu­pnog programa CARDS.

U sklopu toga projekta izgrađena je poslovna zona i kompletna infrastruk­tura, za koju je Lovas nepovratno dobio 1,5 milijun eura. Stjepan Milas načelnik općine Lovas

“Općina Lovas uglavnom je usmjerena na poljoprivr­edu. Stoga smo nakon toga i krenuli u poljoprivr­edni projekt financiran iz programa CARDS 2004., pod nazivom AGRODEV. Taj je projekt proveden u suradnji s talijanski­m partnerima radi razmjene tehnologij­a u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i te razmjene znanja i proizvodni­h metoda. Vrijedan je oko 60.000 eura a Europska unije ga je sufinancir­ala s oko 85 posto, tvrdi Markešić.

Nakon toga projekta se u Lovasu počelo ozbiljnije profilirat­i vinarstvo i vinogradar­stvo. Vinogradar­i su uz proizvodnj­u počeli otvarati i kušaonice vina pa je Lovas razvio još jedan novi projekt, WINE-DEV u suradnji s istim partnerima iz Italije. Projekt je financiran iz programa PHARE 2006., vrijedan je 160.000 eura a EU ga je također sufinancir­ao sa 85 posto, napominje voditelj projekta.

 ?? PIXSELL ?? Stjepan Milas, načelnik općine Lovas vrlo uspješne u povlačenju novca iz fondova EU
PIXSELL Stjepan Milas, načelnik općine Lovas vrlo uspješne u povlačenju novca iz fondova EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia