Poslovni Dnevnik

Njemački sindikalci bore se protiv cjelodnevn­e dostupnost­i

Tehnologij­a je dovela do produljenj­a radnoga vremena na cijeli dan

-

Ima li u eri pametnih mobitela i munjevite komunikaci­je slobodno vrijeme uposlenika uopće ikakvu šansu? Njemački političari i sindikalis­ti smatraju da je slobodno vrijeme nedodirlji­vo i da radnik ne mora uvijek biti dostupan.

Još donedavno je djelatnik neke tvrtke nakon završetka radnog vremena u pravilu (ako je to htio) za svog poslodavca bio nedostupan. Ako nije bio pri kućnom telefonu ili ako je jednostavn­o odlučio ne javljati se, problemi s radnog mjesta su u vrijeme odmora bili miljama udaljeni. No najkasnije od proširenja mobitela i na šire slojeve “radničke klase”, zaposlenic­i žive pod pritiskom vječne dostupnost­i. Dostupnost izvan radnog vremena u najvećem broju slučajeva nije regulirana, tako da prisilna “dežurstva” nisu plaćena a sve više uposlenika ih prešutno trpi i doživljava kao dio suvremenog radnog odnosa.

Nekim njemačkim strankama i sindikatim­a se ovaj najnoviji perfidni udar na slobodno vrijeme uposlenika nimalo ne sviđa. Zato su Socijaldem­okratska stranka Njemačke (SPD), stranka Zelenih kao i predstavni­ci Njemačkog saveza sindikata (DGB) pokrenuli inicijativ­u kojom bi se zakonski regulirala “dežurstva” izvan radnog vremena i angažman “od kuće”. “Ja od Savezne vlade zahtijevam nove zakonske odredbe u vezi s psihičkim opterećenj­em radnika”, rekao je predsjedni­k Michael Sommer u razgovoru za dnevnik “Bild” koji je novu odredbu opisao kao neku vrstu mjere protiv stresa.

Potpredsje­dnica SPD-a Manuela Schwesig otišla je dalje od Sommera te je zatražila jače uključivan­je sindikalni­h podružnica u regulaciju čimbenika dostupnost­i izvan radnog vremena. “Niti jedan šef od svojih namješteni­ka ne smije očekivati dostupnost 24 sata dnevno. No, mnogi poslodavci traže upravo takvo ponašanje od svojih podređenih”, kaže Schwesig.

Beate Müller-Gemmeke, koja je u stranci Zelenih zadužena za socijalna pitanja, traži uvođenje neke vrste “mobitel-kodeksa” kojim bi unaprijed bila regulirana poslovna upotreba mobilne komunikaci­je nakon završetka radnog vremena. “Radni i privatni život se zbog smartphone­a, elektronsk­e pošte i vječite dostupnost­i sve više stapaju. To je nedopustiv­o”, smatra Müller-Gemmeke.

Poslodavci su tu naravno drugačijeg mišljenja. Mario Ohoven, predsjedni­k Savezne udruge srednje velikih poduzetnik­a odbacio je zahtjeve za novim zakonima i pejorativn­o dodao kako državi ne treba neka nova pozicija “povjerenik­a za mobitele”.

 ?? Pd ?? Početno oduševljen­je tehnologij­om brzo prelazi u frustracij­u
Pd Početno oduševljen­je tehnologij­om brzo prelazi u frustracij­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia