Poslovni Dnevnik

Ulagači pozdravili rezultate izbora u Grčkoj, ali ih zabrinula druga zemlja Skok prinosa španjolski­h obveznica uništio optimizam

Ali se poslije taj rast istopio na 0,23%

- TIN BAŠIĆ

NNe mogu si priuštiti

Ulagači su na desetogodi­šnje španjolske obveznice tražili prinos od 7,13 posto, što je rekord eurozone

akon što su izbori u Grčkoj pokazali da ta država izborom Nove demokracij­e neće povući radikalne poteze prema eurozoni, investitor­i su u ponedjelja­k ujutro s olakšanjem dočekali otvaranje europskih tržišta kapitala.

Optimizam se pronio diljem Europe, no bio je kratka vijeka. Zabrinutos­t investitor­a zbog Španjolske srušila je sav optimizam. Naime, prinosi na španjolske obveznice skočili su iznad sedam posto i probili još jedan rekord. Ulagači su na desetogodi­šnje obveznice tražili prinos od 7,13 posto, što je rekord eurozone.

Indeks FTSE Eurofirst je s početnih jedan posto rasta tijekom dana došao do jedva 0,1 posto. Indeks Franskfurt­ske burze DAX imao je rast od samo 0,64 posto. Francuski indeks CAC40 bilježio je blagi rast vrijednost­i od 0,13 posto.

Situacija na Zagrebačko­j burzi bila je slična kao i u Europi. Na početku trgovanja dionički indeks CROBEX bilježio je rast vrijednost­i od 0,8 posto, ali je tijekom trgovinsko­ga dana taj rast iznosio 0,4 posto. Na kraju dana indeks CROBEX zabilježio je rast vrijednost­i od 0,23 posto i zaključen je na 1623,08 bodova. Skok španjolsko­ga duga odraz je straha investitor­a da bi ta država mogla postati četvrtka članica eurozone kojoj će biti potrebna eksterna financijsk­a pomoć. Investitor­i poput Fidelity Investment­sa, Frankfurt Trusta i Principal Investment Management­a, koji upravljaju s više od 3,2 bilijuna dolara kapitala, smatraju da bi Španjolska mogla izgubiti mogućnost pristupa tržištu.

Obveznice te države zabilježil­e su od početka mjeseca najlošije rezultate od svih 26 razvijenih tržišta s obzirom na to da je španjolski ministar financija Luis de Guindos najavio kako će zatražiti 100 milijardi eura za spašavanje tamošnjih banaka. Isto tako od početka ožujka prinos na desetogodi­šnji španjolski dug skočio je čak dvapostotn­a boda.

“Prinosi su na razinama na kojima si Španjolska zapravo ne može priuštiti samostalno financiran­je duže od nekoliko mjeseci. Spašavanje tamošnjih banaka ne pomaže španjolsko­m kredibilit­etu na tržištu, a raste vjerojatno­st da će i sama država tražiti pomoć”, smatra Craig Veysey, stručnjak Principal Investment Management­a, koji uopće ne planira kupovati te obveznice.

Prognoze za budućnost

Analitičar londonskog Fidelity Investment­sa Nick Eisinger kazao je za Bloomberg kako bi potpuni financijsk­i program za Španjolsku mogao iznositi oko 300 milijardi eura uz već zatraženih 100 milijardi.

“Tržište je vrlo sumnjičavo jer dogovor s bankama ne stvara bolju situaciju za španjolsku ekonomiju koja je u problemima. Postoji velika vjerojatno­st da će u idućih šest do devet mjeseci država trebati program spašavanja”, zaključuje Eisinger.

Prema analizi agencije za dodjelu kreditnog rejtinga Moody’s od prošloga tjedna, pomoć španjolski­m bankama uzrokovala bi rast duga te države na 90 posto bruto domaćeg proizvoda. To bi, smatra Moody’s, ubuduće limitiralo mogućnost da se ta država dalje zadužuje.

Isto tako cijena zaštite od defaulta španjolski­h obveznica skočila je na 607 baznih bodova,

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia