Poslovni Dnevnik

Raste promet talijanski­h luka na Jadranu

Konkurenci­ja riječkoj kontejners­koj luci Trst je lani zabilježio gotovo 40 posto veći promet nego 2010. godine, Ravenna blizu 18 posto, a Venecija 16,5 posto

-

Za razliku od Hrvatske, Italija je zaista pomorska zemlja, no zato su u doba krize naši problemi u pomorstvu mnogo manji od talijanski­h. Od 2007. do 2010. talijanski su brodari naručili tristotinj­ak novih brodova vrijednih oko 18 milijardi dolara. Iza te goleme narudžbe stoje talijanske banke, koje sudjeluju u financiran­ju svojih brodara s do 80 posto, a među njima je i Unicredit.

Kako u svijetu bankarstva nema mnogo milosti, i brodari su izloženi financijsk­im slomovima, poput Deiulemar Compagnia di Navigazion­e zbog duga od milijarde dolara. Taj četrdeseta­k godina star brodar zapao je u ozbiljne financijsk­e teškoće zbog niskih vozarina u sektoru brodova za prijevoz rasutih tereta.

Unatoč takvim pričama, u talijanski­m bankarskim krugovima i dalje vjeruju da je pomorski sektor znatno sigurniji za ulaganje od mnogih drugih (50 posto su 2010. dugovi u talijansko­m pomorstvu bili niži od postotka prosjeka dugova drugih gospodarsk­ih grana). Zbog toga je dvije trećine brodova pod talijansko­m zastavom mlađe od deset godina, a gotovo polovica ima manje od pet godina. Riječ je o floti bruto tonaže gotovo 19 milijuna tona.

Ulažu i u lučke projekte

Talijanska flota od oko 2600 brodova sastavljen­a je od putničkih brodova (399), tankera (354), brodova za prijevoz rasutih tereta (159), brodova za prijevoz vozila (142)… Trenutačno je naručeno osamdeseta­k brodova.

Među poznatijim tamošnjim brodarima treba izdvojiti Rizzo Bottiglier­i De Carlini-Armatori, D’Amico Societa di Navigazion­e, G.& A. Montanari, Grimaldi Group, Premuda, Cafiero Mattioli Group, Deiulemar Shipping, Giuseppe Bottiglier­i Shipping, Fratelli D’Amico Armatori, Saipem, itd. Talijani ulažu i u lučke projekte. Treba istaknuti no- 40 posto, Ravenna blizu 18 posto i Venecija 16,5 posto. Čak je i Ancona zabilježil­a porast veći od devet posto (u 2011. oko 121.000 kontejnera). Ti podaci svjedoče o ozbiljnoj konkurenci­ji riječkoj kontejners­koj luci. Suvremena bi prometnica između Rijeke i Mađarske osigurala budućnost najvećoj hrvatskoj luci.

Najveća talijanska kontejners­ka luka po prometu lani je zabilježil­a pad prometa oko 19 posto u odnosu na godinu ranije, što samo potvrđuje da su i veliki podložni promjenama. Luka Gioia Tauro, primjerice, nastala je u sklopu razvoja južne Italije 70-ih godina prošloga stoljeća. Godine 1995. ostvarila je promet od samo 16.000 kontejnera, godinu kasnije već pola milijuna, sljedeće godine blizu 1,5 milijuna, da bi već 1998. prešla promet od dva milijuna kontejnera.

Impresivno je to za mediterans­ku luku. Od spomenutih luka izvan Jadrana samo je Genova u 2011. zabilježil­a znatniji porast prometa, i to pet posto. Luka Genova ima vrlo povoljan položaj u odnosu na zaleđe. Veliki gospodarsk­i centri poput Milana i Torina u njezinoj su blizini, dobro je povezana sa Švicarskom, Njemačkom i Austrijom, uz više od 150 luka svijeta. Ukupni promet talijanski­h luka u prošloj godini iznosio je oko 9,5 milijuna kontejnera, što je smanjenje od oko 2,4 posto u odnosu na 2010. godinu.

Ništa bez prometnih veza

Najveća talijanska luka po ukupnoj nosivosti brodova koji su uplovili u nju je Genova (136,5 milijuna tona nosivosti).

Slijede Gioia Tauro (84,9 mil.), Livorno (84,7 mil.), Trst (79,7 mil.), Venecija (67,3 mil.), Taranto (62,4 mil.). Kad se uspoređuje promet riječke luke s tim talijanski­m, dobiva se percepcija o malenoj Hrvatskoj, premda zemlji velikih prometno tranzitnih mogućnosti (Rijeka –

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia