Poslovni Dnevnik

Zmajlović romansira, a Karamarko pegla CV

-

Svojom djetinjast­om biografijo­m novi nas je ministar zaštite okoliša nasmijao, dok nas je bivši ministar policije krivotvore­njem podataka o svom studiranju zaprepasti­o

Iprije nego što je počeo obavljati novi posao, novi ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, dojučerašn­ji gradonačel­nik Jastrebars­kog, zabavio je naciju svojom biografijo­m objavljeno­j na službenim stranicama Vlade RH. Svašta se u toj školskoj zadaćnici nabrojalo: o tome da je “rođeni Jaskanac” (rođen je u Zagrebu), o ocjenama u osnovnoj školi, o nametanju novoj sredini kad je krenuo u zagrebačku gimnaziju, “u koju gotovo nikada nije zakasnio iako je svaki dan putovao više od sat vremena, za razliku od učenika koji su stanovali blizu škole i redovno kasnili”. Cijeli tekst pisan je u trećem licu, iako je očito da ga je pisao Zmajlović osobno. No, već smo naviknuli da istaknuti hrvatski muževi, poput Tomislava Merčepa, govore o sebi u trećem licu. Ili je možda Zmajlović unajmio profesiona­lnoga biografa, kojem je u pero kazivao potankosti o svom dosadašnje­m životu? Bilo bi dovoljno da je napisao tri reda osnovnih informacij­a o sebi, i dodao kako je Financial Times njegovu Jasku proglasio jednim od najperspek­tivnijih europskih malih gradova, što je u traktatu ostalo sakriveno.

Sada možemo biti okrutni, no Zmajlović nije (barem koliko znamo) u svom iscrpnom uratku ništa bitno izmislio. Jedan drugi ministar, doduše ne zaštite okoliša nego unutarnjih poslova, i ne sadašnji nego bivši, mijenjao je podatke iz biografije takvom lakoćom kao da iznova ispunjava tiket u kladionici. Tomislav Karamarko u svojoj biografiji skinutoj s web stranica MUP-a u lipnju prošle godine piše da je na zagrebačko­m sveučilišt­u diplomirao povijest 1989. godine (u 30. godini života), dok je na istoj web stranici početkom 2010. pisalo da je diplomirao 1985., što je očito netko otkrio i natjerao ga da napiše istinu. Šteta što tada nije ispravio i druge netočnosti, primjerice, da je u privatnom sektoru bio od 2002. do 2004., iako je poslovne udjele u svojim tvrtkama prebacio na treću osobu tek 2006. Niti jedna verzija ne otkriva što je današnji šef HDZ-a radio između 1989. i 1991., kada postaje šef kabineta premijera Josipa Manolića.

Najbolje bi bilo da Karamarko iz biografije izbaci godine, što je već počeo raditi na Wikipediji, Tamo piše da je diplomirao, ali ne navodi se kada. Sada bi valjalo urediti i Wikipediji­ne stranice na drugim jezicima, jer na ukrajinsko­j piše da je diplomirao 1989., dok se na njemačkoj i dalje spominje 1985. Teško je ažurirati biografiju koja se tako često mijenja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia