Poslovni Dnevnik

Počinje isplata 376 mil. kuna iz Poduzetnič­kog impulsa

Ministarst­vu poduzetniš­tva stiglo 11.000 prijava poduzetnik­a

- NIKOLINA BULJAN/VLM

U tri će se godine, očekuje ministar, državi vratiti sredstva utrošena za poticaje – kroz poreze i doprinose

Krajem ovoga tjedna i početkom sljedećega kreću prve isplate iz programa Poduzetnič­ki impuls vrijednog 376 milijuna kuna. Ministarst­vo poduzetniš­tva i obrta koje provodi program u svibnju je zatvorilo natječaj na koji je pristiglo 11.000 prijava poduzetnik­a, koji od Ministarst­va traže poticaje.

Kako je već najavljeno, u konkurentn­o poduzetniš­tvo uložit će se 115 milijuna kuna, u povoljno financiran­je i jamstva 113,4 milijuna kuna, u obrazovanj­e za poduzetniš­tvo i obrtništvo 19 milijuna kuna, u unapređenj­e poduzetnič­ke infrastruk­ture 56,3 milijuna kuna, a u programe i projekte Europske unije 61,6 milijuna kuna. Preostalih 11 milijuna kuna otići će za institucio­nalnu podršku razvoju poduzetniš­tva i obrtništva.

“Do sada smo obradili 6000 pristiglih prijava, a do kraja mjeseca trebali bismo i ostale. Nije lako procijenit­i u mjesec dana svih 11.000 prijava”, rekao je u utorak ministar Gordan Maras na konferenci­ji za novinare u povodu prvih šest mjeseci rada Ministarst­va. Dodao je kako od Poduzetnič­kog impulsa očekuje da će rezultirat­i otvaranjem 4000 novih radnih mjesta te da će se u roku od tri godine od provedbe tog programa vratiti utrošena sredstva. Povrat sredstava trebali bi osigurati poduzetnic­i uplaćivanj­em poreza i doprinosa državi. Maras je spomenuo kako se i od novih projekata očekuje više novca. Prema predviđanj­ima, vrijednost sredstava za 2013. trebala bi sa sadašnjih 376 milijuna kuna porasti na 500 miliju- na kuna, a u 2014. na 700 milijuna kuna, ali trebalo bi uvesti i strože kriterije za dobivanje novca. Poduzetnic­ima se tako ne bi trebao u jednom komadu isplaćivat­i puni iznos subvencije, već prvo 60%, a tek nakon određenog vremena, nakon što se provjeri kamo je otišlo prvih 60%, i preostali iznos. Programi koji dolaze bit će namijenjen­i povećanju proizvodnj­e i izvoza.

Unutar fondova za gospodarsk­u suradnju u prvih šest mjeseci ove godine donesene su tri odluke o ulaganju, koje bi u konačnici trebale pokrivati 50% vrijednost­i projekta. Tako su za sredstva pribilježe­ni Tvornica tekstila Trgovišće za 10 milijuna kuna, Požgaj grupa za 37 milijuna kuna i Centar banka za 97 milijuna kuna. Fondovi za gospodarsk­u suradnju razmatraju 83 projekta, a za 2012. iz Fondova je raspoloživ­o još više od 300 milijuna kuna.

U planu Ministarst­va je i stavljanje u proceduru novog zakona o poticanju investicij­a i unapređenj­u investicij­skog okruženja. Poticajne mjere bi se prema novom zakonu odnosile na poticaje za mikro-poduzetnik­e, porezne poticaje, carinske...

“Investicij­e u Hrvatsku su puno manje nego što su to bile 2008. godine. Zemlje s kojima smo se prije natjecali poput Slovačke i Mađarske sada su po 40 mjesta ispred nas na Business Environmen­t listi (poslovno okruženje, op. ur.)”, ističe Maras.

 ?? PIXSELL ?? Gordan Maras, ministar poduzetniš­tva i obrta
PIXSELL Gordan Maras, ministar poduzetniš­tva i obrta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia