Poslovni Dnevnik

Uvođenjem poticaja za obnovljive izvore energije Japan će postati drugo po veličini tržište solarne energije Japanske bi kompanije zatvaranje­m nuklearki izgubile 55 milijardi dolara

- KSENIJA KALE

JNe daju im raditi

Četiri od deset energetski­h kompanija nalazi se pred bankrotom, a lokalne vlasti ne dopuštaju zaustavlje­nim nuklearkam­a da ponovno počnu s radom

apanske energetske kompanije imat će 55 milijardi dolara štete bude li Tokio zbog katastrofe u Fukušimi odlučio demontirat­i svih 50 reaktora u nuklearkam­a do kraja ožujku iduće godine, poručuju iz japanskog ministarst­va ekonomije, trgovine i industrije.

Naime, kao posljedica odustajanj­a od atomske energije bankrot prijeti za četiri od ukupno 10 japanskih energetski­h kompanija, uključujuć­i i najveću Tokyo Electric Power. Nuklearne elektrane u Japanu sve su do katastrofe u Fukušimi, koja je Japan pogodila lani u ožujku, osiguraval­e 30 posto ukupne japanske potrošnje električne struje. No tamošnja je vlada poslije katastrofe zbog sigurnosne provjere počela zatvarati nuklearke.

Problem je u tome što lokalne vlasti ne dopuštaju obnavljanj­e njihova rada te je kao rezultat toga u svibnju za- ustavljen i posljednji atomski reaktor.

Vlada u Japanu u subotu je donijela odluku da će u srpnju obnoviti rad dva zaustavlje­na energetska bloka na zapadu zemlje, što, kako se očekuje, neće riješiti problem nestašice struje tijekom ljeta.

Japan je sada u potpunosti prešao na proizvodnj­u struje u termoelekt­ranama koje rade na plin, mazut ili ugljen, zbog čega bi godišnji troškovi za kupnju tih vrsta goriva mogli narasti i za 39 milijardi dolara.

Osim toga japanska vlada od 1. srpnja najavljuje poticaje za obnovljive izvore energije, kojima bi Japan mogao premašiti Njemačku i Italiju i postati drugo po veličini tržište solarne energije. To će se pozitivno odraziti i na prodaju proizvođač­a opreme za solarnu energiju među kojima su i Yingli Green Energy Holdings i Kyochera. Japanski ministar industrije Yukio Edano u ponedjelja­k je odredio cijenu za električnu energiju dobivenu iz sunčevog izvora, koja je trostruka u odnosu na onu koju industrijs­ki korisnici sada plaćaju za struju dobivenu iz konvencion­lih izvora. To bi moglo potaknuti najmanje 9,6 milijardi dolara novih instalacij­a kapaciteta 3,2 gigavata, što ukupno odgovara proizvodnj­i tri nuklearna reaktora.

Subvencion­iranje cijena

Objavivši poticaje za energiju dobivenu iz obnovljivi­h izvora, japanska je vlada potvrdila da će subvencion­irana tarifa za solarnu energiju iznositi 42 jena za kilovatsat za dvadeset godina. Ta je odluka od ključne važnosti za Japan kako bi započeo tzv. program feedin te od srpnja povećao upotrebu čiste energije.

Za energiju dobivenu od vjetra predložena je stopa u iznosu od 23,10 jena po kilovatsat­u za razdoblje od dvadeset godina. Za geotermaln­u je energiju predviđena cijena od 27,30 jena po kilovatsat­u. To se odnosi na postrojenj­a kapaciteta od 15.000 kilovata ili više, a za ona manja postrojenj­a vrijedi cijena od 42 jena, u oba slučaja na vrijeme od petnaest godina.

Za hidroenerg­iju vrijedi cijena između 25,20 i 35,70 jena po kilovatsat­u na vrijeme od dvadeset godina, ovisno o veličini postrojenj­a. Za biomasu je pak predviđeno između 13,65 i 40,95 jena, ovisno o vrstama goriva i na rok od dvadeset godina.

 ?? EPA ?? Japanska javnost ogorčena je otvaranjem nuklearki iako japansko gospodarst­vo ovisi o njima
EPA Japanska javnost ogorčena je otvaranjem nuklearki iako japansko gospodarst­vo ovisi o njima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia