Poslovni Dnevnik

Pobijanje odluke NO-A

- Odgovara: M. Ljubenko, dipl. iur

Prema stavu Vrhovnog suda RH u odluci br. Rev-136/2009 odluka Nadzornog odbora ima značaj pravnog posla članova društva, međutim ta okolnost u ovom slučaju ne dovodi do primjene općih odredaba Zakona o obveznim odnosima o ništavosti i pobojnosti pravnih poslova uključujuć­i predviđene rokove za podnošenje tužbe. Taj pravni posao uređen je posebnim zakonom, odnosno na temelju odredaba o djelovanju Nadzornog odbora, njegovim ovlastima, odgovornos­ti i dr., uređen je odredbama Zakona o trgovačkim društvima.

Uzimajući u obzir izloženo, kad posebni zakon ne uređuje neka pitanja u vezi s djelovanje­m Nadzornog odbora društva s ograničeno­m odgovornoš­ću, treba na odgovaraju­ći način primijenit­i odredbe koje o tom pitanju sadrži taj zakon, a odnose se također na odluke tijela nekog od trgovačkih društava koje imaju značaj pravnog posla.

Primjerice, Zakon o trgovačkim društvima u čl. 439. propisuje odgovaraju­ću primjenu niza odredaba o NO-u dioničkog društva i na NO društva s ograničeno­m odgovornoš­ću. Kako Zakon o trgovačkim društvima ne sadrži odredbe o pobijanju odluka nadzornog odbora društva s ograničeno­m odgovornoš­ću, ali sadrži odredbe o pobijanju odluka skupštine društva (čl. 336. – 449. tog Zakona), te odredbe, prema shvaćanju ovoga revizijsko­g suda, treba odgovaraju­će primijenit­i i na pobijanje odluka NO-a. To dovodi i do primjene rokova u kojima se može tužbom pobijati odluka NO-a, što znači da je sa stajališta tih posebnih propisa trebalo cijeniti pravodobno­st tužbe koju je podigao tužitelj u ovom predmetu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia