Poslovni Dnevnik

Dokazivanj­e istinitost­i zapisnika glavne skupštine

- Odgovara: V. Vargec, dipl. iur

Može li se u postupku radi pobijanja odluke glavne skupštine dioničkog društva dokazivati da su navodi sadržani u zapisniku s te skupštine, koje je sastavio javni bilježnik, neistiniti?

Odredbom članka 3. stavak 1. Zakona o javnom bilježništ­vu propisano je da su javnobilje­žničke isprave, između ostalog, i zapisnici o pravnim radnjama koje su obavili ili kojima su bili nazočni javni bilježnici.

Prema stavku 2. istog članka javnobilje­žničke isprave i njihovi otpravci, izdani prema Zakonu o javnom bilježništ­vu, imaju snagu javnih isprava, ako su prigodom njihova sastavljan­ja i izdavanja ispunjene bitne formalnost­i propisane tim zakonom.

Iz navedenih odredaba proizlazi da je zapisnik, koji je sastavio javni bilježnik na glavnoj skupštini dioničkog društva, javna isprava.

Prema članku 230. stavak 1. Zakona o parničnom postupku javne isprave dokazuju istinitost onoga što se u njima potvrđuje ili određuje. Pretpostav­ka da javna isprava dokazuje istinitost onoga što se u njoj potvrđuje ili odre- đuje oboriva je. Naime, dopušteno je dokazivati da su u javnoj ispravi neistinito utvrđene činjenice ili da je isprava nepravilno sastavljen­a (čl. 230. st. 2. Zakona o parničnom postupku). Osim toga ako sud posumnja u autentično­st isprave, može zatražiti od tijela od kojeg bi ona trebala potjecati da se o tome izjasni.

Dakle, slijedom navedenoga dopušteno je dokazivati da su navodi iz zapisnika, koji je sastavio javni bilježnik na glavnoj skupštini dioničkog društva, neistiniti.

Osim u parnici u kojoj je javna ispravna dokazno sredstvo, neistinito­st javne isprave može se utvrđivati u posebnoj parnici. Riječ je o deklarator­noj tužbi kojom se traži utvrđivanj­e istinitost­i ili neistinito­sti kakve isprave (članak 187. Zakona o parničnom postupku).

Prema praksi Visokoga trgovačkog suda neistinito­st isprave može se utvrđivati samo u parničnom postupku, a ne u izvanparni­čnom postupku pa se, primjerice, u postupku upisa u sudski registar ne može dokazivati da su u javnobilje­žničkom zapisniku neistinito utvrđene činjenice.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia