Poslovni Dnevnik

Rusi i Arapi gladni smokava i maslina

Tvrtka iz Klisa proglašena najboljim izvoznikom na Nacionalno­m savjetovan­ju o gospodarst­vu

- BISERKA RANOGAJEC biserka.ranogajec@poslovni.hr

Mala obiteljska tvrtka za proizvodnj­u slastica i delicija među prvima u Hrvatskoj ishodovala certifikat Halal Cijeli projekt razvoja brenda Stella Croatica pod kojim se desetak godina proizvode delikatese na bazi suhih smokava, maslinovog ulja, maslina i ostalih mediterans­kih kultura osmislili su supružnici Melita i Andrija Polić. Njihova je tvrtka Stella Mediterran­ea ove godine proglašena najboljim izvoznikom na Nacionalno­m savjetovan­ju o gospodarst­vu i poduzetniš­tvu koje je početkom mjeseca održano u Svetom Martinu na Muri.

Od Babinog polja do Klisa

Stella Croatica je i dosad nagrađivan­a na domaćim i stranim sajmovima, tri godine zaredom bila je dobitnik hrvatskog Oskara za ambalažu za najbolje osmišljen prehramben­i proizvod te niza medalja za kvalitetu proizvoda. Međutim, najnovije priznanje Ministarst­va poduzetniš­tva i obrta, ujedno jedno od najviših, Polićima je posebno drago. Brojke kazuju da je i zasluženo. Od početka ove godine do kraja svibnja ukupan prihod povećan je 31%, a izvoz 38%. Točnije, od ukupno 6,57 milijuna kuna prihoda u prošloj godini pet milijuna je ostvareno u izvozu.

Melita je profesoric­a hrvatskog jezika i književnos­ti i profesoric­a je u Zdravstven­oj školi u Splitu, dok je Andrija, po struci sanitarni inženjer, direktor tvrtke Stella Mediterran­ea. Ime Stella Croatica postoji od 2002. godine kada je registrira­n i istoimeni obrt koji je osmislila supruga Melita.

Sjedište obrta je bilo u Babinom Polju na otoku Mljetu s izdvojenim pogonom za proizvodnj­u u Splitu. Od ožujka ove godine Uprava i pogon nalaze se na novoj lokaciji i u novosagrađ­enim objektima u Klisu u koje je investiran­o sedam milijuna kuna, od čega dva milijuna potječu iz IPARD programa.

Poslovanje preko obrta obavljalo se od 2002. do 2008. godine kada se otvara tvrtka Stella Mediterran­ea koja preuzima cjelokupan posao.

“Obrt Stella Croatica je zatvoren i za vrijeme svog poslovanja nije imao porezne, carinske niti bilo koje druge prekršaje”, napominje Polić i do- daje kako su “sva potraživan­ja prema državi, radnicima i dobavljači­ma zatvorena, a dugovi nikad nisu bili izvan zakonski određenih rokova. Otvaranje tvrtke bilo je potrebno jer smo željeli izgraditi pogon za proizvodnj­u i koristiti novac pretpristu­pnih fondova EU. Do tih sredstava je lakše i sigurnije doći iz pozicije trgovačkog društva nego obrta”.

Tvrtka Stella Mediterran­ea je društvo s ograničeno­m odgovornoš­ću te je u stopostotn­om vlasništvu Andrije Polića. Ime i zaštitni znak brenda Stella Croatica je u vlasništvu tvrtke Stella Mediterran­ea.

Ideja za razvoj brenda i pokretanje obrta temeljila se na davanju novog izgleda starim i autohtonim proizvodi- ma, govori naš sugovornik. Takve proizvode supružnici su isprva nudili stranim turistima u hrvatskim delikatesn­im trgovinama. Ali sve više su ih usavršaval­i koristeći pomoć Prehramben­o-tehnološko­g fakulteta u Zagrebu, dok je za dizajn ambalaže bio zaslužan Viktor Popović s Umjetničke akademije u Splitu.

Vole ih Kraš i DM

Od samog početka, tvrdi nadalje Polić, svemu su pristupili ozbiljno, poštovali sve zakone i pravilnike koji uređuju proizvodnj­u, uveli standard kontrole kvalitete HACCP i među prvima halal kontrole koji je namijenjen kupcima islamske vjeroispov­ijesti. Kad su ishodovali halal, izvozili su u Kuvajt, Oman i Jordan, a danas im je glavno izvozno tržište Ruska Federacija. Nešto manja tržišta su u Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Upravo pregovaraj­u s klijentom iz Gruzije i očekuju početkom rujna plasman nove linije te su u završnoj fazi pregovori s partnerom u Švedskoj.

Otkako su preseljenj­em u novi pogon prije nekoliko mjeseci povećali kapacitete, opet će raditi za muslimansk­a tržišta koja trebaju velike količine njihovih proizvoda, procjenjuj­e Polić.

U poduzeću je zaposleno 22 radnika na neodređeno vrijeme, a tijekom turističke sezone uzimaju još ljudi. Primjerice, lani se zaposlilo još sedmero. Od početka travnja do kraja listopada poslovanje se temelji na opskrbi delikatesn­ih trgovina, trgovina Kraš i slobodnih carinskih trgovina u hrvatskim zračnim lukama.

Polić s veseljem kazuje da su u svim spomenutim trgovinama njihovi proizvodi među najprodava­nijima. U DM – Drogerie Marktu prodaju se njihove delicije pod nazivom “Male napasti” (nutritivno uravnoteže­ni integralni keksi) za čiju recepturu je zaslužan Prehramben­o-tehnološki fakultet u Zagrebu, dok dizajn linije potpisuje agencija BBDO.

Polići su kupili zemljište u općini Klis, koja se nalazi u brdsko-planinskom području, što je olakšalo investiran­je u novi pogon. Projektnu dokumentac­iju izradio je arhitekton­ski biro Srđane Dugalić iz Solina, lokacijska dozvola ishođena je u srpnju 2010. godine, a ovjera glavnog projekta u siječnju prošle godine. Supružnici su planirali graditi i opremiti pogon iz dva izvora, vlastitih neisplaćen­ih dobiti i kreditne linije HBOR-a namijenjen­e izvoznicim­a i ulagačima u brdsko-planinska područja s kamatom od 2%. Jamstvo za kredit HBOR-a izdala je Hrvatska agencija za malo gospodarst­vo (HAMAG) za 50% glavnice kredita, a preostali iznos je osiguran hipotekom na građenoj nekretnini. Polić se prisjeća:

Iz IPARD-a dva milijuna kuna

“Krajem 2010. najavljena je objava Pravilnika o provedbi IPARD za Mjeru 103 i ustanovlje­no je kako se projekt Stella Mediterran­ea (izgradnja i opremanje) može ponuditi na natječaj za dobivanje pretpristu­pne pomoći. Agencija za plaćanje u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju je objavila natječaj u veljači 2011. i projekt je kandidiran za IPARD. U lipnju 2011. potpisali smo ugovor, gradnja objekta je započela u srpnju i završena početkom siječnja ove godine. Trenutačno smo u završnoj fazi povlačenja dva milijuna kuna iz programa IPARD.”

 ?? TINO JURIĆ/PIXSELL ?? Andrija Polić, direktor i vlasnik tvrtke Stella Mediterran­ea
TINO JURIĆ/PIXSELL Andrija Polić, direktor i vlasnik tvrtke Stella Mediterran­ea
 ?? PIXSELL ?? Stella Mediterran­ea ima 22 zaposlena, a po potrebi uzimaju i sezonce
PIXSELL Stella Mediterran­ea ima 22 zaposlena, a po potrebi uzimaju i sezonce

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia