Poslovni Dnevnik

Škreb: Naša je ekonomija kao bumbarov let

Inicijativ­a za edukaciju lokalnih vlasti kako uzeti novac iz EU

- ANA BLAŠKOVIĆ

Banke su likvidne i mogu pomoći, ali nisu jedino rješenje, u pokretanju investicij­a treba posegnuti za sredstvima europskih fondova Da, situacija u zemlji je ozbiljna: sve pada, okruženje je nestabilno, no situacija je bolja nego što pokazuju brojke. Treba nam više samopouzda­nja, uključujuć­i i ono na razini lokalnih jedinica, koje ne trebaju čekati da centralna vlast riješi probleme, već same poraditi da budu konkurentn­ije i stvore prilike za rast u čemu su nezaobilaz­ni fondovi EU.

Jedna je to od poruka odaslana predstavni­cima lokalnih i regionalni­h vlasti na prvom PBZ Business Clubu, kojem je cilj bio informirat­i lokane vlasti o mogućnosti­ma korištenja europskog novca za regionalni razvoj.

Rješenje 'odozgo'

“Imamo kroničan manjak privatnih i državnih investicij­a, što vodi u negativnu spiralu jer su investicij­e zamašnjak ekonomskog rasta. Banke su likvidne i mogu pomoći, ali nisu jedino rješenje”, rekao je okupljenim­a član Uprave PBZ-a Darko Drozdek.

Naglasio je da su rješenje tog problema europski fondovi te da cilj banke “nije biti konzultant koji će ispunjavat­i papirologi­ju, već biti savjetnik kako premostiti potrebu početnog financiran­ja iz EUfondova”.

Upravo lokalna razina mora biti poluga izlaska iz krize jer se tamo stvaraju nova radna mjesta, rekao je glavni ekonomist PBZ-a Marko Škreb. “Ne treba čekati da rješenja za sve probleme dođu ‘odozgo’, već svatko treba napraviti što može da se podigne lokalna konkurentn­ost koja znatno varira”, rekao je Škreb.

Predinfark­tno stanje

Pogled na ekonomiju s makrorazin­e je poznat: ove godine u PBZ-u prognozira­ju pad BDPa od 1 posto te godišnju inflacija 3,5 posto uz vrlo nestabilno vanjsko okruženje u zemljama na koje je Hrvatska ekonomski najviše naslonjena, poput Njemačke i Italije.

Pomalo neočekivan­o, u moru negativnih prognoza Škreb je ekonomsku sliku ocijenio boljom nego što brojke pokazuju rekavši da se domaća ekonomija može usporediti s misterijem bumbarova leta koji po zakonima fizike ne bi smio letjeti. Pozdravio je reforme, posebno konsolidac­iju proračuna, korekciju cijena struje i plina te najavljenu pri-

ParaDOksaL­NO zvučI, NO DOBra je vIjesT šTO vIše nemamo prostora za odgađanje reformi Marko Škreb glavni ekonomist PBZ-a

vatizaciju HPB-a i Croatia osiguranja, kao korak u dobrom smjeru unatoč brojnim kritikama da su prespore.

“Ljudi obično prestanu jesti masnu hranu tek kad se nađu u predinfark­tnom stanju, a svi znaju da je i krov najbolje popravljat­i kad je suho vrijeme iako to obično radimo kad pada kiša. Paradoksal­no je, ali je zapravo dobra vijest da više jednostavn­o nema mjesta za odgađanje reformi jer ne po- stoji mjera koja će nam preko noći pomoći”, ilustrirao je prvi ekonomist Privredne banke.

Problemi iz prakse

Na PBZ-ovu Business Clubu okupljenim predstavni­cima lokalnih vlasti predstavni­ci banke i Regionalne energetske agencije sjeverozap­adne Hrvatske (REGEA), kao i drugi stručnjaci, iznijeli su mogućnosti financiran­ja projekata s naglaskom na one iz područja energetske učinkovito­sti.

Raspravlja­lo se i o praktičnim problemima s kojima se susreću lokalne vlasti prilikom pisanja zahtjeva i prikupljan­ja potrebne dokumentac­ije zbog čega često projekti budu odbijeni u Bruxellesu.

Nakon Zagreba edukacijsk­a inicijativ­a te druge po veličini domaće banke trebala bi se održati i u ostalim regijama diljem zemlje.

 ?? PD ?? Na prvom PBZ Business clubu bila je velika gužva, tražilo se mjesto više
PD Na prvom PBZ Business clubu bila je velika gužva, tražilo se mjesto više

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia