Poslovni Dnevnik

Veliki ne žele fondove, a mali su za njih premali

Deloittova analiza je pokazala da će 18 posto ispitanika biti usmjereno na prikupljan­je novoga kapitala, a što se tiče kupnji, one će u prvome redu biti usmjerene u prehramben­i sektor

- TIN BAŠIĆ

Prvi put od početka 2008. godine fondovi rizičnoga kapitala (private equity) iskazali su interes za svježim kapitalom. Analiza povjerenja private equity fondova u srednjoj Europi koju je izradila konzultant­sko-revizorska tvrtka Deloitta pokazuje kako je 18 posto ispitanika naglasilo da će u idućem razdoblju biti usmjereno na prikupljan­je novoga kapitala.

“Ovakav trend ukazuje na mogućnost da bi u bliskoj budućnosti private equity fondovi mogli biti spremni na pojačanu investicij­sku aktivnost”, ističe Vladimir Milošević, partner u Odjelu za financijsk­o savjetovan­je u Deloitteu.

Međutim, iako rezultati istraživan­ja ukazuju na povratak povjerenja u te fondove u srednjoj Europi, to se ne može reći i za Hrvatsku, kao ni za države u blizini.

“Iako su velikim fondovima zanimljiva ulaganja u Hrvatskoj, sadašnji vlasnici većih kompanija nisu zainteresi­rani za puštanje private equity fondova u svoje vlasničke strukture. S druge strane manje kompanije su zainteresi­rane za prodaju udjela, međutim, one nisu dovoljno velike da bi zadovoljil­e apetite private equity fondova u Hrvatskoj”, kazao je Milošević.

Za razliku od listopada prošle godine kada je čak 68 posto ispitanika predviđalo daljnje pogoršanje ekonomske situacije u srednjoj Europi, taj se trend promijenio. Prema posljednji­m rezultatim­a istraživan­ja, 23 posto ispitanika očekuje poboljšanj­e ekonomske situacije, a 68 posto smatra da neće doći do većih promjena.

Najveći broj ispitanika, njih 59 posto, fokusirat će se na kupnju. S druge strane došlo je do povećanja udjela ispitanika koji će se baviti i kupnjom i prodajom.

Najveći broj ispitanika u Deloitteov­u istraživan­ju, njih 23,5, odnosno 20,6 posto, najatrakti­vnijim industrija­ma smatra proizvodnu industriju, posebno prehramben­i sektor.

“Za razliku od proizvodni­h industrija atraktivno­st telekomuni­kacijskog i tehnološko­g sektora opada. Mogući uzrok tog pada predstavlj­a percipiran­a zrelost tržišta u srednjoj Europi”, zaključuje Milošević.

 ?? FOTOLIA ?? Velikim fondovima zanimljiva su ulaganja u Hrvatsku, no Hrvatima nisu toliko fondovi
FOTOLIA Velikim fondovima zanimljiva su ulaganja u Hrvatsku, no Hrvatima nisu toliko fondovi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia