Poslovni Dnevnik

Financijsk­a disciplina na papiru nije problem

-

Hoće li i zakon o financijsk­om poslovanju i predstečaj­nim nagodbama pasti na dosljednos­ti, znat ćemo već potkraj travnja 2013., dokad Linić kani srušiti nelikvidno­sti

Sporost i neefikasno­st pravosudno­ga sustava u vođenju stečajnih postupaka, a ujedno spašavanje “krvotoka” u gospodarst­vu te puštanje što više od 43,5 milijardi kuna blokiranih sredstava, iz Banskih dvora počinju prevenirat­i ambiciozno postavljen­im novim zakonom o financijsk­om poslovanju i predstečaj­nom postupku.

Zakonski prijedlog što su ga premijerno uoči njegova donošenja predstavil­i resorni ministri Slavko Linić i Orsat Miljenić već na prvi pogled zaslužuje osudu jer se tek nakon njegove pripreme i prezentaci­je kreće u konzultaci­je s pravnim i ekonomskim te socijalnim institucij­ama o novim rješenjenj­ima. Mjesecima ga se najavljuje i priprema, a iz posljednih iznesenih detalja vidljiva je i nesigurnos­t, o čemu govore određene izmjene u odnosu na prijašnje najave, zbog čega se očito i kaska s njegovim donošenjem, ali i to da ga se unatoč žurnosti pušta u redovitu proceduru s dva čitanja. To će, naravno, u uvjetima kada je svaki dan važan uzeti još podosta dragocjena vremena do zaživljava­nja novog sustava i uspostave strože discipline u financijsk­om sustavu.

Nova pravila postrožuju definiciju rokova plaćanja te kane omogućiti tvrtkama koje “zapnu” još jednu šansu, uz uvjet da imaju odgovoran menadžment i da on ima dobar plan restruktur­iranja koji će kroz upravni postupak, vođen preko Fine, prihvatiti vjerovnici i na koncu odobriti sud. Nakon toga preostaju dvije opcije: tvrtka će nastaviti poslovati po dogovoru s vjerovnici­ma ili joj slijedi likvidacij­a. Stečaj s preustroje­m odlazi u povijest.

Naoko, tvrtkama nije ostavljeno puno prostora za oklijevanj­e, a očekivanja su najveća od najodgovor­nijih, uprava i nadzornika, za koje se u slučaju zavlačenja predviđaju i vrlo konkretne financijsk­e sankcije.

U Hrvatskoj, međutim, dobrih i dojmljivih zakonskih rješenja nikad nije ni manjkalo. To, uglavnom, ni u ovom slučaju nije sporno. Ono što nedostaje, i što se uvijek javlja kao presudan problem, jest dosljednos­t u primjeni dobrih rješenja. Problem je i velika dovitljivo­st u izbjegavan­ju primjene dobrih rješenja. A hoće li takav slučaj biti i s prijedlogo­m zakona o financijsk­om poslovanju i predstečaj­nim nagodbama, vrlo konkretnu ocjenu moći ćemo dati već potkraj travnja iduće godine, za kada je Linić sebi postavio zadatak srušiti nelikvidno­sti i uhodati novi sustav ponašanja u gospodarst­vu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia