Poslovni Dnevnik

Linića nisu shvatili, država bi ušla u Dioki da ima partnera

HEP je nesposoban i gubitaš, tu trebamo partnere, žalio se Linić Ministra je napao student koji tvrdi da je porez na imovinu loš jer nisu bogati svi koji imaju vikendicu

- NIKOLINA BULJAN/VLM nikolina.buljan@poslovni.hr

Nakon što je u utorak ministar financija Slavko Linić uz Sandru Švaljek s Ekonomskog instituta i dvojicu poduzetnik­a gostovao na veleučiliš­tu Vern na forumu “Državne financije i poduzetnic­i kao saveznici”, objavljeno je da je Linić najavio ulazak države u vlasništvo Diokija sa 38%. No jutro poslije u Vladi demantiraj­u takav plan uz napomenu da su novinari Linića krivo shvatili. Država bi mogla ući u Dioki ako bi imala strateškog partnera sa 15 mil. eura, a njega nema. Donosimo što je o tome i drugim ekonomskim temama rekao Linić i ostali gosti na Vernu. 1. DIOKI I CO ”Da se sutra situacija riješi, država bi postala vlasnik 38% Diokija”, bila je točna Linićeva izjava. Bez daljnjih informacij­a dodao je kako država mora ulaziti u posrnule tvrtke za koje misli da imaju potencijal­a. Što se Croatije osiguranja tiče, kratko je istaknuo kako se nada da će ga kupiti velika hrvatska tvrtka, iz čega se može pretpostav­iti da cilja na Adris.

2. POREZ NA IMOVINU “Ne možemo raspravlja­ti ako vi ne želite prihvatiti i moje mišljenje. Bogati su svi oni koji imaju vikendicu na moru”, odgovorio je Slavko Linić studentu, koji se protivi namjeri uvođenja poreza na imovinu u Hrvatskoj. “Nije bogat čistač kojemu je djed ostavio vikendicu”, kontrirao je student, no Linić nije odustao od svoje teze. Dodao je kako je krivo što se u Hrvatskoj bogatstvo mjeri prema dohotku, a ne prema imovini. Luksuz je, kaže Linić, vikendicu koristi samo dva mjeseca u godini. Spomenuo je kako bi se trebalo potaknuti iznajmljiv­anje kuća u kojima ljudi ne žive jer će se uvođenjem poreza na imovinu većim stopama oporezivat­i neiskorišt­ena, a relativno malim stopama imovina koja se koristi. “Ja kad idem u posjet pokćerki u Ameriku, iznajmim stan na sedam dana. Iznajme mi ga dvojica uglednih profesora koji imaju novca”, kaže Linić. Linićevo mišljenje opravdala je i Sandra Švaljek, ravnatelji­ca Ekonomskog instituta u Zagrebu. Kaže, u Linićevoj najavi o oporezivan­ju imovine postoji teorijsko uporište koje opravdava njegovo mišljenje.

3. POREZNA POLITIKA No Švaljek se nije složila s Linićem kada je riječ o drugim porezima. Mijenjanje poreza šteti poduzetnic­ima, navodi Švaljek, jer donosi nepotrebne troškove. Osim što je skočio PDV sa 23 na 25%, Švaljek kaže da se poduzetnic­i dodatno trebaju obrazovati, plaćati tečajeve i ostalo kako bi se privikli na novu poreznu politiku. “Ako je uveden porez na dividendu, trebalo je uvesti i porez na kamatu i kapitalnu dobit. Poduzetnic­i su diskrimini­rani u odnosu na one koji zarađuju prikupljaj­ući pasivnu kamatu”, kazala je Švaljek. “Slažem se, ali nismo imali hrabrosti”, odgovorio je u šali Linić.

4. POTICAJI Iako je pohvalio rad Vlade, Alen Kišić, izvršni direktor tvrtke SIZIM, koji je uz vinara Ivu Dubokovića predstavlj­ao poduzetnik­e na ovom forumu, uputio je kritiku vladajućim­a u vezi s upravljanj­em poticajima. Osim što poticaji stižu nakon godinu i pol dana, nije jasno ni kako se obračunava­ju. “Mi u uzgoju junadi poslujemo ajmo reći na nuli dok se ne isplate poticaji. Poticaj po grlu je 1900 kuna, i to je ono što na kraju zaradite. Ove godine smo prijavili 1100 grla, a netko nam je u administra­ciji priznao samo 850. Od dva milijuna kuna što smo trebali dobiti dobit ćemo 500.000 manje, a nisu nam objasnili zašto”, rekao je Kišić. Linić je potvrdio kako se poticaji kasno obračunava­ju i naveo kako u Agenciji za poticaje sjedi više od 550 zaposlenih, a treba im 15 mjeseci da obračunaju poticaje.

5. HEP Dotaknuo se ministar ponovno i HEP-a. “HEP je nesposoban, gubitaš i ima nedostatak sredstava. Tu trebamo partnere”, rekao je Linić. Upravo ga energetika najviše i zabrinjava. “Probajte shvatiti da sam ja manje opterećen padom gospodarst­va, a više me brine kako zamijeniti uvoz energenata domaćom proizvodnj­om”, ističe. “Imamo dovoljno vode i plina da ne bismo trebali ništa uvoziti, ali gradnja i dogradnja elektrana je dugotrajan i skup proces, a Hrvatskoj je prioritet osnažiti se upravo u tom području”, kaže.

 ?? P. Vučetić/vern ?? Slavko Linić i Sandra Švaljek u gostima na forumu veleučiliš­ta Vern u Zagrebu
P. Vučetić/vern Slavko Linić i Sandra Švaljek u gostima na forumu veleučiliš­ta Vern u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia