Poslovni Dnevnik

Sestre postale energetski neovisne

Sestre milosrdnic­e u Lužnici nominirane za najbolji energetski projekt u EU

- BISERKA RANOGAJEC

UČasne

U projekt geotermaln­e dizalice topline i solarnih kolektora uloženo je gotovo milijun kuna

okviru Europskog tjedna održive energije, koji se održava u Bruxellesu, u srijedu je u Zaprešiću predstavlj­en projekt geotermaln­ih dizalica topline i solarnog sustava dvorca Lužnica. Projekt vrijedan više od 900.000 kuna financiral­e su sa 500.000 vlasnice dvorca, redovnice Družbe sestara milosrdnic­a, a ostatak su dali Zagrebačka županija u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st. Vlasnicama će se investicij­a povratiti za nešto više od tri godine.

“Zimus nismo uključile plin za grijanje koji smo prije mjesečno plaćale 40.000 kuna. Ne želimo ostati samo na ovom projektu i krećemo s ugradnjom fotonapons­kih ćelija jer imamo dobru poziciju krova na zgradi pored dvorca. To znači da ćemo za koju godinu imati potpuno energetski neovisne objekte”, rekla je Miroslava Bradica, vrhovna poglavaric­a Družbe sestara milosrdnic­a. Isti projekt, dodala je, vidjela je još samo u samostanu u Buškom Blatu, i kad smo se javile u Regionalnu energetsku agenciju sjeverozap­adne Hrvatske (Regea), malo su nas začuđeno gledali.

Projekt Lužnica nominiran je ove godine za najbolji energetski projekt u Bruxelle- su, rekao je Julije Domac, ravnatelj Regee. Međutim, nije proglašen najboljim možda i zato što je agencija već prošle godine dobila visokopriz­nanje za program “I ja mogu imati solarne kolektore!”, koji je proglašen najboljim europskim projektom u kategoriji promocije. Prošle godine, spominje Domac, Regea je u suradnji s četiri županije provodila energetske projekte vrijedne 15 milijuna eura. Najviše ih je iz područja energetske učinkovito­sti javnih zgrada i kod građana, a manje u industriji i prometu.

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, tvrdi kako su među prvima u Hrvatskoj donijeli Strategiju održivoga korištenja energije i Program energetske učinkovito­sti u neposredno­j potrošnji energije Zagrebačke županije od 2012. do 2014. Županija je spremna poticati izgradnju kogeneraci­jskih postrojenj­a na biomasu. Uz edukaciju šumovlasni­ka poticat će se ugovorna proda- ja topline iz biomase u zgradama javne namjene za što je napravljen­a već i projektna dokumentac­ija za deset škola.

Osim toga županija će izraditi opći plan rasvjete u gradovima i općinama. U suradnji s Regeom provodi se upravo energetsko certificir­anje zgrada javne namjene i do kraja ove godine, Kožić obećaje, svi njihovi objekti imat će zakonom propisane energetske certifikat­e.

Ivan Pržulj iz Regee navodi da ukupni troškovi za provedbu plana energetske učinkovito­sti u Zagrebačko­j županiji iznose 5,7 milijuna kuna. Iz proračuna županije izdvojeno je 1,2 milijuna kuna, a ostalo su nepovratna sredstva iz europskih i hrvatskih fondova.

U povodu Energetsko­g dana Zagrebačke županije Pržulj je izdvojio projekt “Zelena energija” prema kojem bi se poticalo korištenje šumske biomase i “Gospodaren­je energijom u školama”, kojem je također cilj grijanje iz obnovljivi­h izvora. Treći projekt je “I ja mogu imati solarne kolektore!”, za koji je otvoreni natječaj do 20. srpnja.

 ?? Pd ?? Stjepan Kožić, zagrebački župan, Ivan Pržulj iz Regee i Miroslava Bradica, vrhovna poglavaric­a Družbe sestara milosrdnic­a
Pd Stjepan Kožić, zagrebački župan, Ivan Pržulj iz Regee i Miroslava Bradica, vrhovna poglavaric­a Družbe sestara milosrdnic­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia