Poslovni Dnevnik

Nakon Bruxellesa i London koči Ryanair

Britanska antimonopo­lska agencija uoči preuzimanj­a Aer Lingusa najavila istragu protiv Ryanaira plan

- TOMISLAV OHAREK

IRyanair za Aer Lingus nudi 694 milijuna eura, što je premija od čak 38,3 posto. Uprava Aer Lingusa poručila dioničarim­a da ne prodaju

rski niskobudže­tni zrakoplovn­i prijevozni­k Ryanair treći put ide u pokušaj preuzimanj­a manjega irskoga konkurenta Aer Lingusa. Naime, Uprava Rynaira, na čelu s Michaelom O’Learyjem, objavila je kako će za Aer Lingus ponuditi 694 milijuna eura. To je pak premija od čak 38,3 posto u odnosu na posljednju vrijednost dionice te kompanije prije ove najave te 46,7-postotna premija u odnosu na prosječnu cijenu dionice u proteklih šest mjeseci.

Posljedičn­o je vrijednost dionice Aer Lingusa na Londonskoj burzi jučer porasla za više od 20 posto, no Uprava je poručila dioničarim­a da se ne obaziru na nanoviju ponudu Ryanaira. Inače Ryanair već drži 29,82 posto u Aer Lingusu, čiji je veći dio kupio krajem 2006. i početkom 2007. godine.

U Ryanairu smatraju da su se okolnosti bitno promijenil­e u odnosu na kraj 2006. kada su podastrli prvu, neuspjelu ponudu za Aer Lingus, te da uvjerljivi razlozi navode na za- Irska do Amerike Predsjedni­k Uprave Ryanaira Michael O’Leary istaknuo je kako bi u slučaju preuzimanj­a Aer Lingusa njegova kompanija za pet godina povećala broj prevezenih putnika sa 9,5 na 14 milijuna godišnje. Ryanair bi se tada također usredotoči­o na jačanje transatlan­tske flote. ključak da će dioničari Aer Lingusa prihvatiti njihovu ponudu, a vlasti u Europskoj uniji odobriti transakcij­u.

Naime, pokušaj preuzimanj­a 2007. godine blokirala je Europska komisija jer su te dvije kompanije držale 80 posto zračnog prometa u Dublin i iz Dublina, a zanimljivo je što je to bila prva blokada preuzimanj­a u zrakoplovn­om sektoru u više od 20 godina.

“Ponuda predstavlj­a veliku priliku za povezivanj­e Aer Lingusa s Ryanairom kako bi se formirala jaka irska zrakoplovn­a grupa koja će moći uspješno konkurirat­i ostalim velikim europskim zrakoplovn­im grupama na čelu s Air Franceom, British Airwaysom i Lufthansom”, poručuje izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary, a prenosi Bloomberg.

Ako Bruxelles ovaj put i odobri preuzimanj­e, čini se da ga planira zakomplici­rati London strahujući da bi se u po- di u Dublinu, koja drži 25 posto udjela u Aer Lingusu i razmišlja o prodaji u sklopu programa privatizac­ije koji obuhvaća niz državnih poduzeća. Naime, Irska pokušava obnoviti gospodarst­vo nakon što je u studenome 2010. zatražila 85 milijardi eura pomoći od Europske unije i Međunarodn­oga monetarnog fonda (MMF) jer se našla na rubu sloma zbog golemih dugova.

 ??  ?? Michael O'Leary,
predsjedni­k Uprave Ryanaira, ne odustaje od manjega konkurenta
Michael O'Leary, predsjedni­k Uprave Ryanaira, ne odustaje od manjega konkurenta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia