Poslovni Dnevnik

Tjedno Srbi vrate 10 automobila leasing kućama

U prvih pet mjeseci ove godine dug građana Srbije prema leasing kućama povećan je sa 418,2 na 428,6 milijuna eura, a parkinzi leasing kuća zbog masovnog vraćanja vozila postaju pretijesni situacija

- RATO PETKOVIĆ/VLM

Uposljednj­e četiri godine leasing tržište u Srbiji smanjeno je za dvije trećine. Godine 2008. to je tržište vrijedilo 900 milijuna eura, a sada je ispod 300 milijuna eura. Naime, “starim” ugovorima istječe rok, a novi se sklapaju u puno manjem broju. Od početka godine vrijednost sklopljeni­h leasing ugovora iznosi svega 47,8 milijuna eura.

Prema riječima Bojana Baše, glavnog direktora tvrtke S leasing, do drastičnog pada došlo je u 2009. i 2010. godini kada je vrijednost leasing trži- šta pala sa 850 na 270 milijuna eura. Lani je u jednom trenutku zabilježen lagan oporavak tržišta uz skok od 18 posto, ali je to kratko trajalo, pa je sada sve više pitanja kreće li ono prema nestanku. Prema podacima središnje banke leasing kuće su na kraju 2011. godine zabilježil­e gubitak od 7,5 milijuna eura, a samo tri mjeseca prije imale su dobit od dva milijuna eura.

Prema ocjeni Petra Gavranović­a, glavnog tajnika Udruženja leasing kompanija, kojih u Srbiji ima 17, leasing tržište trpi posljedice smanjenja ula- ganja. Slično se događa i s prodajom automobila. Zbog nemogućnos­ti otplaćivan­ja obveza prema leasing kućama građani masovno vraćaju automobile, svakog tjedna vrati se najmanje 10 vozila, tako da su parkinzi postali pretijesni. Zanimanje za kupnju vraćenih automobila je smanjeno pa ih leasing kuće prodaju dilerima po cijeni nižoj za 30 posto.

U prvih pet mjeseci ove godine dug građana prema leasing kućama povećan je sa 418,2 na 428,6 milijuna eura. Razlog je što sve više klijenata ostaje bez posla. Sve manje ugovora Broj ugovora lani je smanjen sa 40.393 na 39.327, odnosno za 2,6 posto. Istodobno je povećan broj klijenata koji kasne s otplatom obveza. Broj poduzeća koja kasne s otplatom povećan je za 3,6 posto, a dugovi poduzetnik­a iznose 557,3 milijuna eura. Tendencija smanjenja novih leasing ugovora nastavljen­a je i ove godine kada je pad bio 11,9 posto. Samo u svibnju, prema podacima Udruge banaka Srbije, smanjenje je 1,5 posto.

 ?? FOTOLIA ?? Leasing kuće, navodno, vraćena vozila prodaju dilerima automobila po 30 posto nižim cijenama
FOTOLIA Leasing kuće, navodno, vraćena vozila prodaju dilerima automobila po 30 posto nižim cijenama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia