Poslovni Dnevnik

Ne treba nam europska bankarska unija

Socijaliza­cija bankarskog­a duga? Zamjena duga za kapital bolji je način rekapitali­zacije banaka. Vjerovnici bi se mogli odreći dijela potraživan­ja za dionice koje bi im dali vlasnici banaka

-

Očito kršeći Ugovor iz Maastricht­a, Europska je komisija nizala programe sanacije europskih gospodarst­ava u krizi jedan za drugim. Danas putem euroobvezn­ica želi socijalizi­rati državni dug, ali i bankarski dug proglasiti “bankarskom unijom”. Socijaliza­cija bankarskog duga nepošten je čin, a dovest će do loše raspodjele resursa u budućnosti.

Socijaliza­cija bankarskog duga izvan državnih granica znači da se troškovi privatnog kreditiran­ja države umjetno smanjuju ispod tržišne stope jer druge zemlje daju besplatno osiguranje (u obliku zamjena za kreditni rizik). To znači da će kapitalni tokovi iz sredine prema perifernim zemljama i dalje premašivat­i optimalnu količinu, što će potkopati rast Europe u cjelini.

Povijesne pouke

Povijest nam nudi nebrojeno mnogo primjera kako loša preraspodj­ela sredstava može dovesti do socijaliza­cije bankarskog duga. Jedan od primjera jest kreditno-štedna kriza u SAD-u tijekom osamdeseti­h godina prošlog stoljeća, koja je američke porezne obveznike stajala više od 100 milijardi dolara.

Pod štitom zajedničko­g osiguranja depozita američke su se štedne banke okušale u “kockanju radi uskrsnuća”: od štediša su posuđivale goleme svote te novac pozajmljiv­ale za riskantne poslovne pothvate, znajući da bi se potencijal­na zarada dioničarim­a mogla isplatiti u obliku dividende, a da bi potencijal­ni gubici bili socijalizi­rani.

Drugim riječima, privatna se zarada stvarala na temelju društveno štetnih aktivnosti, a ista se stvar dogodila s američkim drugorazre­dnim hipotekarn­im kreditima i španjolski­m bankarskim sustavom u proteklih desetak godina. U oba su slučaja banke previše riskirale s očekivanji­ma – što se vremenom i ostvarilo lance banaka znatno veće od opsega državnog duga. U Španjolsko­j je omer javnog duga prema BDP-u 69 posto, ali dug španjolsko­g bankarskog sustava iznosi 305 posto BDP-a, to jest oko 3,3 bilijuna, koliko otprilike iznosi zbirni javni dug svih pet zemalja eurozone pogođenih krizom.

Iako golemi opseg bankarskog duga upućuje na do da vlade ne bi trebale socijalizi­rati bankarske rizike, također je znak da bi se od vjerovnika moglo očekivati da podnesu dio tereta, a da ne budu preoptereć­eni. Ako je, kao što neki vjeruju, samo mali dio bankarske imovine ugrožen, potencijal­na bi zamjena duga za kapital bila neznatna. Španjolske banke u svojim bilancama imaju u prosjeku sedam posto dioničarsk­og kapitala.

To znači da bi zamjena duga za kapital u iznosu manjem od 7,5 posto vjerovničk­og ulaganja bila dovoljna da se nadoknade gubici banaka. Čak i ako se privatni štediše banaka, čija potraživan­ja nose 39 posto zbirne bilance, isključe iz računice, zamjena duga za kapital koja bi bila potrebna da se nadomjesti gubitak u visini od 100 posto kapitala bila bi manja od 12 posto opsega ulaganja vjerovnika.

Vraćanje temeljnim zakonima

Zamjena duga za kapital bila je učinkovita u mnogo slučajeva, a slijedi nakon uobičajena postupka bankrota. Osim što se izbjegava dodatni teret i nepravedno oporezivan­je, vlasnike banaka tjera na odabir mudre strategije ulaganja, a vjerovnike na poman i oprezan odabit banaka koje žele kreditirat­i.

Skrb o povećanju i očuvanju bogatstva koje su sadašnje generacije naslijedil­e od svojih predaka krajnji je razlog za gospodarsk­i rast i uspjeh kapitalizm­a. Opsežne intervenci­je vlade tijekom krize potkopale su taj princip i vjerojatno

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia