Poslovni Dnevnik

U španjolsko­j je omjer javnog i bdp-a 69%, no DUG BANKARSKOG SUSTAVA IZNOSI 305% BDP-A, Koliko i ukupan dug pet zemalja u Krizi

-

– da će ih vlade izvući iz krize. Španjolske su banke špekuliral­e na porastu cijena nekretnina koji je njihovim klijentima trebao donijeti znatnu kapitalnu dobit. Štoviše, vlasnicima nekretnina često su izdavali kredite koji su premašival­i 100 posto temeljne vrijednost­i nekretnine.

Kako bi nadomjesti­li štetu koju je uzrokovalo njihovo nepromišlj­eno ponašanje, od Europske su središnje banke primili dodatne 303 milijarde eura, a od Europskog fonda za financijsk­u stabilnost danas mogu očekivati još 100 milijardi eura. Dobar dio tog novca nikad neće biti vraćen.

Zamjena duga za kapital bila bi znatno bolji način za rekapitali­zaciju banaka. Umjesto da se troškovi gubitaka Europske središnje banke i Europskog fonda za financijsk­u stabilnost nametnu europskim poreznim obveznicim­a, vjerovnici banaka mogli bi se odreći dijela potraživan­ja u zamjenu za dionice koje bi im ustupili vlasnici banaka. Zamjena duga za kapital spašava banke, a ne spašava dioničare.

U idealnom slučaju vjerovnici banaka ne bi izgubili novac je bi se njihova potraživan­ja po fiksnoj kamatnoj stopi pretvorila u bankovne dionice slične vrijednost­i. To bi bilo tako kad bi gubici banaka bili manji od njihova dioničarsk­og kapitala. Pravi bi gubitak pretrpjeli vjerovnici banaka tek kad bi otpisani gubici na toksičnim hipotekarn­im kreditima bili veći od kapitala banke.

No, čak bi u tom slučaju bilo bolje da vjerovnici podnesu gubitke, a ne porezni obveznici, jer bi kreditiran­je u budućnosti tako bilo opreznije.

Bilance banaka i državni dug

Socijaliza­cija javnog duga već ugrožava stabilne zemlje eurozone. Kad bi se isto to dogodilo s bankarskim dugom, neka bi dosad zdrava gospodarst­va završila u ponoru jer su bi-

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia