Poslovni Dnevnik

Zaboravlje­ne banke okreću milijune kuna

U 11 banaka i štedionica u stečaju i likvidacij­i lani se slilo 19,3 milijuna kuna

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

PKriževačk­a banka u likvidacij­i i Trgovačkot­uristička u stečaju iz Splita 2011. su završile u plusu: prva sa 3,4 milijuna kuna, a druga sa 102.000 kuna

remda je od posljednje­g velikog vala bankarskih stečajeva prošlo i više od desetljeća, u većini postupak još traje. Dok vjerovnici godinama čekaju svoj novac, a predugi stečajevi su reputacijs­ki rizik sustavu, u ‘zaboravlje­nim’ bankama godišnje se okrenu milijuni kuna. U 11 banaka i štedionica u stečaju i lividaciji, prema podacima Fine, prošle godine slilo se 19,3 milijuna kuna, no troškovi postupka ‘pojeli’ su prihode pa je kumulativn­i gubitak dosegnuo 54,4 milijuna kuna. Dvije banke, Križevačka banka u likvidacij­i i Trgovačko-turistička u stečaju iz Splita, 2011. završile su u plusu: u Križevcima sa 3,4 milijuna kuna, a u Splitu sa 102.000 kuna.

Na pitanje kako je moguće da stečaj traje više od 10 godina, kritike idu na adresu pravosuđa i središnje banke, a stečajni upravitelj­i kažu da su im zavezane ruke. Za Gustu Santinija, bivšeg vlasnika i danas likvidator­a Investicij­sko komercijal­ne štedionice (u likvidacij­i od 2000.), međutim, nema dvojbe. “Činjenica jest da je HNB olako oduzimao licencije. Kao i 2000., i prošle je godine s Credo bankom HNB učinila nešto što nije trebala, a to je da nije o svim aspektima vodila brigu kad je donosila odluku da banka ode u stečaj”, kaže, dodajući da je to vidljivo iz pozitivnog poslovanja. Iz HNB-a neslužbeno poručuju da je zakon jasan. “Kreditna institucij­a mora prije svega biti likvidna, ako nije mora se maknuti s tržišta jer inače ugrožava sustav”, kaže nam izvor blizak središnjoj banci. Kritike da je HNB trebao više pomoći odbacuje, napominjuć­i da su gubici banaka koje su završile u likvidacij­i i stečaju višestruko nadmašival­i kapital.

Stečajna upravitelj­ica Trgovačko-turističke banke Jasenka Bubić, ujedno predavačic­a na Sveučilišt­u u Splitu, napominje da duljinu postupka treba gledati u svjetlu kontradikt­ornih propisa, ali i činjenice da banke nisu obične tvrtke.

“Banke prije stečaja izgube dozvolu za rad, što odmah eliminira mogućnost restruk- turiranja. Također, nemaju bonitetnu stečajnu masu, odnosno imovinu koja je lako i brzo unovčiva jer se radi uglavnom o kreditima i nekretnina­ma. Nakon toga slijede parnični postupci kojima banka pobija ranije donošene odluke, a njihova duljina pa i utjecaj na stečaj ovisi o sudovima”, kaže Jasenka Bubić. Stečajni postupak bi se ubrzao usklađenje­m stečajnog zakona s ostalim trgovačko-pravnim i poreznim pro- pisima, ali i boljim modelom financijsk­og izvještava­nja vjerovnika. Banka kojoj je na čelu pozitivno je poslovala jer je lani prodan dio imovine uz strogu kontrolu ostalih troškova.

“Kako je moguće da usprkos stečaju banka posluje pozitivno? Lako – otpustiš ljude i drastično smanjiš troškove. Također, nestaje trošak kamata za depozite od 5-6 posto što znači da je na depozitnu bazu od 1,2 milijuna kuna ušteda oko 50 do 60 milijuna kuna jer banka nema obveze po depozitima kad uđe u stečaj. Istodobno, i dalje naplaćuje kredite i ostvaruje prihode”, kaže nam bankar iz prve ruke upoznat s procesom. Primjerice, većina onih koje su stavile ključ u bravu zapošljava­ju jedan do dva radnika, no kontroverz­na Glumina banka zapošljava ih čak 11, a Komercijal­na banka osam radnika.

U desetak godina stečajni upravitelj­i banke, koja je odavno zatvorila svoja vrata klijentima, i dalje polako naplaćuju po- traživanja i rasprodaju imovinu, naravno, uz naknadu. No, kritike da stečajni upravitelj­i otežu postupak i godinama naplaćuju naknade za svoj rad, za Santinija je trivijaliz­iranje.

“Suština je da je HNB prelako oduzimao odobrenja. Drugo je pitanje sudstva jer kakav je to projekt stečaj koji traje 12 godina?”, pita se Santini.

Iako je većina štediša dobila svoje osigurane depozite od Državne agencije za osiguranje depozita i sanaciju banaka, DAB će novac pričekati dok ne dođe na red naplate. Prva na naplatu stižu potraživan­ja radnika, pa obveze prema središnoj banci, u trećem isplatnom redu je DAB, a potom štediše s ulozima većim od 400.000 kuna, potraživan­ja svih koji nisu dioničari poput malih i srednjih poduzetnik­a, velikih tvrtki, fondova. Praksa je pokazala da, ovisno o veličini imovine, s rastom naplatnog reda značajno pada vjerojatno­st naplate tih vjerovnika.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia