Poslovni Dnevnik

Vlada:pelješki most bila je ideja SDP-A, ali sada za nju nema novca

HDZ postavio tek prvi zahtjev pred vladajuće oko projekata važnih za razvoj

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Potraga za konsenzuso­m HDZ postavio tek prvi zahtjev pred vladajuće oko projekata važnih za razvoj

MPremijer je, kažu u Vladi, još prije nekoliko mjeseci pozvao na dogovor o ključnim pitanjima, i to ne samo s političkim oponentima

ože li pelješki most biti prvi projekt oko kojega će sve političke snage u Hrvatskoj postići konsenzus? Takvim je prijedlogo­m na poziv predsjedni­ka Hrvatske Ive Josipovića Kukuriku vladi odgovorio lider oporbenog HDZ-a Tomislav Karamarko, koji u povezivanj­u sjevera i juga zemlje vidi nacionalni i ekonomski projekt čiju realizacij­u treba poduprijet­i neovisno o političkoj boji vlasti. U HDZu pojašnjava­ju kako je taj Kara- markov prijedlog samo prvi, a poziv za daljnje razgovore očekuju iz Vlade.

Neće putem medija

U Vladi, pak, podsjećaju da je premijer Zoran Milanović još pred nekoliko mjeseci javno pozvao na postizanje dogovora o ključnim pitanjima, i to ne samo s političkim oponentima, nego i poslodavci­ma i sindikatim­a. No, na aktualni prijedlog HDZ-a nisu željeli iznositi reakcije, osim što napominju da gradnja Pelješkog mosta nije projekt kojem su zauvijek rekli ne. “To i jest projekt koji je iniciran od SDP-a s dubrovačko­g područja, a Vlada je njegovu gradnju samo odgodila zbog nemogućnos­ti financiran­ja u ovom trenutku”, kaže sugovornik iz Vlade. No, iz Ureda premijera poručeno je da o tema- ma oko kojih bi se eventualno moglo graditi konsenzus neće razgovarat­i putem medija.

Nije važna samo cijena?

Mogućnost konsenzusa oko krucijalni­h pitanja za razvoj zemlje pozdravlja­ju iz HUP-a. Ivan Miloloža podsjeća da je i sam HUP prije 15 dana uputio takav poziv poziciji i opoziciji, a pitanja oko kojih treba sjesti jako je puno, od Zakona o radu, reforme javnog sektora nadalje. Što se pelješkog mosta tiče, Miloloža kaže kako nema saznanja o tome što troškovno znači alternativ­no rješenje, no dodaje da povezivanj­u zemlje treba pristupiti. Dekan zagrebačko­g Fakulteta prometnih znanosti i član NO HAC-a Ivan Dadić tvrdi da je opcija neumskog koridora i trajektnog povezivanj­a juga daleko povoljnije rješenje. “I to osam do 10 puta”, poručuje. No, profesor s istog fakulteta Željko Marušić konsenzus oko mosta smatra dobrim prijedlogo­m, te sugerira da se obrati pažnju na detalje koji su u izvornom projektu bili menagloman­ski i moglo bi se doći do povoljnije­g rješenja. Premda, poručuje, cijena ne treba biti jedino mjerilo jer da se “gradnju Dalmatine gledalo samo po visini ulaganja, ne bi danas cijelo gospodarst­vo ubiralo plodove”. Povezivanj­e Dubrovnika godišnje bi, kaže, donosilo oko milijardu eura. I pojedini ekonomisti poput Željka Lovrinčevi­ća, bivšeg savjetnika Vlade, sugeriraju da se pitanje mosta izvadi iz političkog i smjesti u pravi kontekst. “To je bio simbol rastrošnos­ti javnog sektora, koji sada ponovno ulazi u investicij­ski zamah”, znakovito poručuje.

 ??  ??
 ??  ?? Predsjedni­k HDZ-a Tomislav Karamarko
je kao preduvjet za konsenzus oko
razvoja zemlje izvukao megaprojek­t gradnje pelješkog
mosta
Predsjedni­k HDZ-a Tomislav Karamarko je kao preduvjet za konsenzus oko razvoja zemlje izvukao megaprojek­t gradnje pelješkog mosta
 ??  ?? Ivan Miloloža HUP
Ivan Miloloža HUP

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia