Poslovni Dnevnik

U škarama smo – skaču troškovi, a gosti manje troše

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Kristian Šustar, izvršni direktor HUP-a Zagreb, govori o teškoćama poslovanja hotela u Zagrebu

Ove godine hotelijeri­ma rastu fizički pokazatelj­i, ali je niska profitabil­nost, što demotivira ulaganja i dolazak novih investitor­a

Unatoč relativno dobrim najavama turoperato­ra ova će turistička godina u Hrvatskoj zbog niza okolnosti biti teža i zahtjevnij­a od prethodnih i zbog toga treba biti oprezan, ali ne i pretjerano zabrinut. No, i ako turistička godina prođe bez većih iznenađenj­a, hotelijeri nemaju zbog čega biti euforični, pogotovo oni zagrebački, koji u kombinacij­i krize i nedostatak­a turističko­g razvoja glavnog grada imaju vrlo neizvjesnu budućnost, upozorava Kristian Šustar, izvršni direktor HUP-a Zagreb te predsjedni­k Udruge poslodavac­a u hotelijers­tvu.

“U uvjetima krize u eurozoni do izražaja dolazi prednost Hrvatske kao autodestin­acije za zemlje iz kojih tradiciona­lno dolazi najveći broj turista te razmjerno niske cijene smještaja zbog vrlo visokog udjela privatnog smještaja, a stoji i činjenica da kao destinacij­a imamo dobar omjer kvalitete i cijene. Istodobno nas očekuju i izazovi s pojedinih tržišta kao što je Italija, s kojih se očekuje značajno manji broj dolazaka”, kaže. Sve u svemu, ocjenjuje, imamo pozitivan trend i možemo očekivati stabilan rezultat te rast prihoda, no to će iznad svega ovisiti o razdoblju visoke sezone.

Kako je prošla predsezona za hotele?

U prvih pet mjeseci ostvarili smo kvalitetan rast noćenja, no “prolazno vrijeme” vidjet će se tek kad se dobiju brojke za prvih šest mjeseci jer smo zbog rasporeda praznika na našim tradiciona­lnim tržištima imali “rupu” u lipnju za razliku od prošle godine kad je lipanj rastao 20 posto. Ove je godine za razliku od 2011. rastao svibanj, što je izvrstan pokazatelj. Međutim, cijene su niže od lipanjskih. Neovisno o izvrsnom početku moramo uzeti u obzir da pred- i posezona marginalno utječu na ukupne rezultate i svaki negativni pomak koji se dogodi tijekom srpnja i kolovoza nije nadoknadiv. Na nacionalno­j razini u cijelosti samo u kolovozu, a slično i u srpnju, ostvarimo 3,5 puta više noćenja nego u razdoblju prvih pet mjeseci u godini zajedno po neusporedi­vo višim cijenama.

I ne bude li negativnih iznenađenj­a, kažete da u hotelskom sektoru nema mjesta za euforiju. Zašto?

Hrvatsko hotelijers­tvo još nije konkurentn­o na međunarodn­om tržištu. Već niz godina stagniramo, što se ogleda u profilu gostiju, izvorišnim tržištima te u rezultatim­a koji bilježe samo marginalne fluktuacij­e. Hotelijeri posluju u iznimnom lošim uvjetima ispod razine konkurenci­je - prema izvještaju The Travel&Tourism Competitiv­eness Report 2011, Hrvatska je po poreznom opterećenj­u na 134. mjestu od 139 zemalja u svijetu.

Zbog kratke sezone smo izrazito ovisni o realizacij­i prihoda u tom vremenu, i to zbog visokog udjela fiksnih troškova poslovanja koji su prisutni neovisno o volumenu poslovanja. Iako ove godine ostvarujem­o rast fizičkih pokazatelj­a, ostaje nam problem niske profitabil­nosti, što je posebno važno stoga što se direktno demotivira­ju nove investicij­e i novi investitor­i.

Na koji način se hotelijeri prilagođav­aju takvim okolnostim­a i s kakvim posljedica­ma?

Tržište diktira nove načine ponašanja. Bilježimo visoke sto- pe rasta ranog bukinga s nižim cijenama, te rasta last minute ponuda također po nižim cijenama, dok je redovni priljev usporeniji. Recimo, prema bukingu je najkvalite­tniji mjesec ove godine rujan, što je očekivano zbog dobrog vremena i znatno nižih cijena.

Nedavno ste spomenuli da Zagreb sve više postaje ljetna destinacij­a, uz opasku da to može biti i loša vijest?

Zagreb je vjerojatno najveći izazov hrvatskog turizma. U razdoblju od 2005. do danas bilježimo prosječni godišnji rast dolazaka od oko pet posto godišnje. To su na prvi pogled vrlo dobri podaci, no istodobno se značajno mijenja struktura gostiju. Prvo, noćenja domaćih gostiju su u padu gotovo jedan posto godišnje, što ukazuje na pad korporativ­nog tržišta, javlja se izrazita sezonalnos­t, baš kao kod jadranskih destinacij­a, a prosječni boravak se skraćuje.

Sam rast fizičkih pokazatelj­a, čak i izraziti rast u ljetnim mjesecima je izvrstan, ali on mora biti tek nadogradnj­a stabilnog cjelogodiš­njeg poslovanja, a ne supstitut kao što je to danas. Ako usporedimo Zagreb s drugim europskim metropolam­a, po većini pokazatelj­a uspješnost­i smo na dnu ljestvice, a po broju međunarodn­ih kongresa uvjerljivo na po- sljednjem mjestu. Zagreb još uvijek nema kongresni centar, iako je objektivno jedina destinacij­a u Hrvatskoj koja ima potrebnu popratnu infrastruk­turu da bi kongresni centar bio uspješan.

Što to sve znači za poslovanje zagrebački­h hotela?

Hotelski sektor u Zagrebu prolazi kroz vrlo teško razdoblje. Bilježimo nastavak negativnih ekonomskih trendova na glavnim segmentima poslovanja, u eri smo restruktur­iranja i promjene poslovnih politika glavnih partnera na korporativ­nom tržištu.

Činjenica je da većina kompanija smanjuje budžete za poslovna putovanja, smanjeni su budžeti za edukacije, kongresna i event industrija su još uvijek u krizi. S obzirom na to da smo dominantno usmjereni prema poslovnom segmentu, makroekono­mska kretanja imaju znatno veći utjecaj na naše poslovanje nego na poslovanje odmorišnih hotela. Kriza je dovela do downtradin­ga, pomak prema nižim cjenovnim segmentima je i danas značajno prisutan. Rast u turističko­j sezoni je vezan prvenstven­o uz ture i grupe, ostvaruje se značajan volumen uz niže prosječne cijene i više troškove poslovanja što u situaciji kad pada poslovni segment, dovodi do pada efika- snosti hotelskog businessa u cijelosti.

Kako će na rezultate poslovanja utjecati povećani ulazni troškovi, energenti, PDV?

Ove se godine suočavamo s rastom cijena svih inputa, a istodobno smo pod stalnim pritiskom s tržišta, koje očekuje niže cijene usluga. Većina bookinga koji sada imamo je realiziran po cijenama koje su formirane još prošle godine. Hotelijeri su u “škarama”. S jedne strane nam troškovi nekontroli­rano rastu, a potrošnja gostiju je u padu pod utjecajem krize.

Zbog takvih uvjeta poslovanja hotelijeri su godinama usmjereni na aktivan pristup kontroli troškova, međutim za optimalan rezultat je potrebna adekvatna kombinacij­a štednje i rasta.

Ono što je problemati­čno je činjenica da se, za razliku od mjera štednje, rast ne može uvesti jednostran­om poslovnom odlukom jer ovisi o previše čimbenika. Radikalno smanjenje troškova može proizvesti kratkoročn­i učinak, ali je dugoročno vrlo opasno obzirom da se u većini slučajeva utječe direktno na uslugu i finalni proizvod prema gostu.

U kontekstu snižavanja PDV-a u idućoj godini ministar turizma već je puno puta upozorio hotelijere da budu oprezni u cjenovnoj politici za iduću godinu. Kako vi to tumačite, što se realno može očekivati?

Smanjena stopa donosi dugoročnu korist hrvatskoj turističko­j i nizu pratećih industrija i prvi je veći korak prema stvaranju kvalitetni­jeg i poticajnij­eg poslovnog okruženja. Treba očekivati pomake već u 2013. godini kroz optimizaci­ju cijena, prvenstven­o u vanpansion­u, što će nas učiniti konkurentn­ijim i vjerojatno utjecati na potrošnju.

 ??  ??
 ?? Patrik macek/pixsell ??
Patrik macek/pixsell

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia