Poslovni Dnevnik

Nexus FSG u Požgaj grupu uložio 37 milijuna kuna

Članovi klastera smatraju da ne postoje tržišni razlozi za najavljeno povećanje cijena sirovina

- BISERKA RANOGAJEC biserka.ranogajec@poslovni.h

Drvna industrija Članovi klastera smatraju da ne postoje razlozi za najavljeno povećanje cijena sirovina

FProizvođa­či se okreću izvozu, ali se žale na nedostatak nacionalne strategije zbog koje sami otvaraju tržišta

ondovi za gospodarsk­u suradnju razmatraju 83 projekta za ulaganje u posrnulo gospodarst­vo. Jedan od njih, fond rizičnoga kapitala Nexus FGS, u Požgaj grupu investira 37 milijuna kuna. To je drugo najveće ovogodišnj­e ulaganje nakon dokapitali­zacije Centar banke od 97 milijuna kuna.

Požgaj grupa jedan je od najvećih proizvođač­a parketa. Godišnji izvoz u Skandinavi­ju, Tursku, Emirate, države s područja bivšeg SSSR-a i druge zemlje vrijedi više od 100 milijuna kuna. Vlasnik grupe Zdravko Požgaj neprestano povećava prihode. Niz godina ulaže u nove tehnologij­e i širenje proizvodnj­e izvan matične tvrtke u Velikom Bukovcu kod Ludbrega gdje radi 300 ljudi. Ukupno ima 400 zaposlenik­a koji rade u Donjem Miholjcu te u zakupljeno­m pogonu u Drvnoj industriji Vrhovin. Na domaćem tržištu grupu je opterećiva­la nelikvidno­st i nemogućnos­t naplate, što je otežavalo financijsk­o poslovanje i otplatu kredita.

“Nismo više mogli podnositi neplaćanja, a u zamjenu su nam se nudile nekretnine koje se ne mogu prodati. Zato smo prodali jedan udio i s fondovima sklopili ugovor na pet godina. Trenutno povlačimo novac i kupujemo sirovine i ostale materijale”, kazuje Zdravko Požgaj za Poslovni dnevnik.

“Drvna industrija je još daleko od izlaska iz krize, a 2012. će biti uistinu prijelomna godina – godina istine i suočavanja s nagomilani­m teškoćama. Mnoge tvrtke će se od krize oporavljat­i sljedeća dva desetljeća”, pesimistič­an je u prognozama i Marijan Kavran, direktor Drvnoga klastera, koji smatra da je u ovim uvjetima neodrživa svaka proizvodnj­a, pa tako i prerada drva namijenjen­a domaćem tržištu.

Većina proizvođač­a okreće se izvozu, ali svi se žale na nedostatak nacionalne izvozne strategije, kaže Kavran. Osim toga poduzetnic­i i dalje moraju sami otvarati nova tržišta. Drvna industrija i dalje je industrija drugog ili trećeg reda iako je u posljednje vrijeme političari opet učestalo karakteriz­iraju kao “izvoznu perjanicu”, smatra Kavran. “Iz- morena složenim i neizvjesni­m postupcima javne nabave, pritisnuta kroničnim neplaćanje­m, drvna industrija je prisiljena na izvoz – 65 posto prihoda dolazi iz inozemstva – pa možemo govoriti o djelomično­m odustajanj­u od poslova u javnoj nabavi. Time se velik dio prirodnog i logičnog prihoda od nekoliko milijardi kuna prepušta nelojalnoj konkurenci­ji”, tumači Kavran.

Dodaje da će se drvoprerađ­ivači boriti iz svih snaga da Hrvatske šume ne povećaju cijene sirovina, o čemu se govori od dolaska nove vlasti. Ka- vran smatra da nema tržišnih razloga za korekciju cijena sirovine jer se cijene nisu bitnije povećale ni u Europskoj uniji. Kavran podsjeća i kako su u međuvremen­u propali brojni proizvođač­i u Italiji i Francuskoj, a u istočnoj Europi još se zbrajaju štete u sektoru.

 ??  ??
 ?? PXL ?? Zbog neplaćanja na domaćem tržištu drvna industrija 65 posto prihoda dobiva iz inozemstva
PXL Zbog neplaćanja na domaćem tržištu drvna industrija 65 posto prihoda dobiva iz inozemstva
 ??  ?? Z. Požgaj Požgaj grupa
Z. Požgaj Požgaj grupa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia