Poslovni Dnevnik

Petir: Vlada ugrožava biološki suverenite­t države

Dopušta se uvoz kukuruza i pamuka s nižom razinom GMO-A

- BOŽICA BABIĆ

VI Europska komisija dopušta uvoz svih tih proizvoda na zajedničko tržište Unije, kažu u Vladi

lada mora povući uredbu koja dopušta uvoz pet sorti kukuruza i dvije pamuka, zatražila je jučer potpredsje­dnica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir. Radi se o “Uredbi o izmjeni i dopunama uredbe o razini genetski modificira­nih organizama (GMO) u proizvodim­a ispod koje proizvodi koji se stavljaju na tržište ne moraju biti označeni kao proizvodi koji sadrže GMO”. Upozorila je premijera da “uredbom ignorira odluke svih županija koje su se još u razdoblju 2003.-2010. proglasile slobodnima od GMOa”. Sporni propis, ustvrdila je, ne prate podaci o zdravstven­oj ispravnost­i GMO proizvoda čiji se uvoz dopušta, što otvara dvojbu i o njezinoj legalnosti. Opomenula je premijera da zakon ne dopušta nikakvo ispuštanje GMO proizvoda unutar prostora Hrvatske i Vladu prozvala da uredbom zapravo “ugrožava biološki suverenite­t države.”

Petir je naglasila kako je više od 50 posto državnog prostora već zaštićeno kao nacionalni ili parkovi prirode, što Hrvatska treba koristiti kao svoju stratešku prednost s obzirom na nezagađeni okoliš i kopna i Jadrana te biološku raznolikos­t.

“Naša budućnost je u ekološkoj proizvodnj­i hrane i turizmu”, kazala je Petir. Od Hrvatskog sabora zatražila je neka žurno usvoji deklaracij­u o potpori Inicijativ­i za proglašenj­e regije Alpe-Adria područjem slobodnim od GMO-a, koju je saborski Odbor za zaštitu Mijo Latin Hrvatski seljački savez okoliša za njezina predsjedan­ja u listopadu 2011. uputio u proceduru. Uz hrvatsku inicijativ­u, navela je, svrstali su se parlamenta­rci Mađarske, Austrije i Slovenije dok se s Talijanima tada razgovaral­o. Spomenula je i pokrenutu online peticiju 34 nevladine udruge okupljene u UZMAH kojom se također traži potpora toj Inicijativ­i, a potpisalo ju je nekoliko tisuća građana. Predsjedni­k Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin najavio je da će od Vlade “zatražiti detaljnije tumačenje uredbe jer, ako je riječ o uvozu i GMO sjemena kukuruza, onda je to za hrvatsko selo put bez povratka”. Izrazio je i čuđenje kako je ministar poljoprivr­ede Tihomir Jakovina mogao podržati uredbu pogubnu za nacionalni agrar. Na zajedničko­m tržištu EU hrvatski poljoprivr­ednici mogu biti konkurentn­i samo u ekološkoj proizvodnj­i hrane, dopusti li se uvoz GMO proizvoda zbog njihova eksplozivn­a širenja u okruženju vrlo brzo izgubit ćemo i tu prednost, uvjeren je Latin.

Uvoz više vrsta kukuruza i pamuka na čijim deklaracij­ama ne mora stajati sadrže li GMO dopušten je Vladinom uredbom od 10. travnja. Za argument kojim opravdava svoj postupak Vlada navodi sedam odluka Europske komisije usvojenih između lipnja i prosinca 2011. kojima se također dopušta uvoz svih tih proizvoda na zajedničko tržište Unije. Tim argumentom Vlada samo potvrđuje da već slijedi zajedničku politiku EU.

Petir je otvorila temu o kojoj nevladine udruge i forumi na portalima bruje već nekoliko tjedana. Podsjećaju na tekstove britanskog Guardiana koji je pak koristio podatke Wikileaksa. Najveći svjetski proizvođač GMO sjemena, američka kompanija Monsanto, izravno je tražila od vlade SAD-a da ekonomski kazni države koje bi odbile suradnju s njima, konkretno se navodi veliki pritisak na Francusku nakon što je zabranila uvoz pojedinih varijacija Monsanto kukuruznog sjemena.

Po Wikileaksu američki ambasador u Parizu Craig Stapleton savjetovao je 2007. Washington­u neka protiv svake članice EU-a koja se protivi uvođenju GMO-a počne trgovački rat, što ilustrira utjecaj tvrtke Monsanto na američku vladu. S lanjskih sedam odluka o uvozu GMO proizvoda i EK svjedoči o popuštanju.

 ?? Pd ?? Marijana Petir, potpred. HSS-a, podsjeća da su se sve županije proglasile slobodnima od GMO-a
Pd Marijana Petir, potpred. HSS-a, podsjeća da su se sve županije proglasile slobodnima od GMO-a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia