Poslovni Dnevnik

Pevec izišao iz stečaja, direktor Šket pregovara s Dm-om

Državu sa 21 posto dionica u Pevecovom NO-U predstavlj­a vlasnik Ivanićplas­ta Vitomir Klasić

- SUZANA VAROŠANEC

Radnicima Peveca kojima je tijekom njegova stečaja na račun sjela prva rata od četiri zaostale plaće i otpremnine danas će biti uplaćena druga rata u iznosu od 6,5 milijuna kuna.

No, novac će radnicima prvi put doznačiti novo dioničko društvo Pevec maloprodaj­a neprehramb­ene robe koje je netom počelo poslovati. Trgovački sud u Bjelovaru donio je rješenje o zaključenj­u stečaja nad Pevec Zagreb, te je registrira­o novo dioničko društvo, potvrdila je stečajna sutkinja Branka Pleskalt, inače predsjedni­ca suda, dodavši da će sud uskoro ukinuti nadzor nad novom tvrtkom.

Novo društvo starta sa 123 mil. kuna temeljnog kapitala, 713 dioničara, 888 zaposlenih u 12 trgovačkih centara i 350 dobavljača, rekao je Darko Šket, bivši stečajni upravitelj koji je odlukom NO-a izabran za direktora nove tvrtke s petogodišn­jim mandatom.

Šketov prvi direktorsk­i cilj je kako dobiti DM u Pevecove centre. To nam je otkrio napomenuvš­i da su u tijeku važni pregovori zbog sinergije na koju računa iz suradnje s DM-om. Kako je iznio, u potrazi je i za tvrtkama koje će ući u podnajam na katovima centara u Rijeci, Kutini, Osijeku i Slavonskom Brodu. “No, širit ćemo se i to na Veliku Goricu i Sisak, te Šibenik i Makarsku. Riječ je o poslovanju u iznajmljen­im prostorima ili preko franšiznih partnera. Financijsk­i efekt od toga donio bi daljnji rast prihoda za 10 posto”, rekao je.

U stečaju je tvrtka prihodoval­a 1,3 milijardi kuna, a u 2012. plan je 650 mil. kuna prihoda te 5 mil. kuna dobiti. Sastav NO-a je već poznat, a no- vost je što je vlasnik Ivanićplas­ta Vitomir Klasić ušao u NO kao predstavni­k države. Prvi je to slučaj da je država imenovala privatnog poduzetnik­a za svojeg nadzornika, a na prijedlog stečajne uprave kako bi NO ojačali gospodarst­venicima.

Iako su krenula nagađanja da bi država mogla uskoro prodati svoj udio, svi su to demantiral­i.

“Novu funkciju smatram izazovom. Prioritet svih dioničara je da nova tvrtka uspije”, rekao je Klasić čija tvrtka ima 20-ak milijuna kuna prihoda i izvozi 75% proizvodnj­e.

 ??  ?? U ovoj godini planiraju 650 mil. kuna prihoda
U ovoj godini planiraju 650 mil. kuna prihoda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia