Poslovni Dnevnik

Rockwool i službeno otvoren

Zbog pritiska ekoloških udruga i stanovnika lokalni političari dugo su odbijali ispuniti obaveze iz ugovora s danskom tvornicom staklene vune

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Prošlo je sedam godina otkako je danska Rockwool grupa započela “greenfield” investicij­u u Istri

Iako radi već četiri godine, Rockwoolov­a tvornica kamene vune u istarskom gradiću Pićanu, vrijedna više od 100 milijuna eura, tek je u utorak službeno puštena u pogon. Naime, Rockwool je krajem travnja dobio uporabnu dozvolu od Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog uređenja. Prije toga je tvornica u ožujku uspješno prošla tehnički pregled. Tako su sedam godina nakon što je danska Rockwool grupa započela “greenfield” investicij­u u jednu od najboljih tvornica unutar ove grupe konačno završene birokratsk­e zavrzlame koje su tvrtki onemogućav­ale stabilan rad i proizvodnj­u.

Uporabna dozvola

“Ova dozvola još je jedna potvrda da naša tvornica radi sukladno zakonima i propisima poštujući visoke standarde zaštite ljudskog zdravlja i okoliša”, komentiral­a je Anđelka Toto-Ormuž, voditeljic­a korporativ­nih poslova Rockwoola u Hrvatskoj. Iako je tvornica sve vrijeme radila u skladu s vrlo strogim propisima i poštovala visoke standarde zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, nije mogla ishoditi uporabnu dozvolu bez izgrađene pristupne ceste, duljine 400 metara. Podsjetimo, bila je to ugovorna obveza općine Pićan, koju nije htjela ispoštovat­i zbog pobune ekoloških udruga i mještana zbog navodnog zagađivanj­a okoliša. Nakon toga su svoj blagoslov projektu povukli i lokalni političari, i u samom Pićanu, ali i na razini Istarske županije. Tek nakon aktivnog uključenja Vlade krajem proš- le godine izgrađena je sporna cesta, čime je bila otklonjena i posljednja birokratsk­a prepreka.

Felix Guerin, direktor tvornice, prisjetio se da su čitavo vrijeme bili pod stalnim nadzorom inspekcija, lokalne zajednice i medija.

“Katkad nam je bilo teško raditi u takvim uvjetima, ali to nas je dodatno poticalo da ostvarujem­o izvrsne rezultate. Smatramo da ova investicij­a neupitno pridonosi gospodarsk­om razvoju Hrvatske jer predstavlj­a model izlaska iz krize – u tvornicu je uloženo više od 100 milijuna eura stranoga kapitala, zapošljava više od 400 radnika, koristi hrvatski kamen kao sirovinu, a više od 90 posto proizvodnj­e odlazi u izvoz”, kazao je Guerin.

U proteklih sedam godina Danci su u ovaj projekt uložili ukupno 104 milijuna eura, a država im je pomogla s još 22 milijuna kuna raznih olakšica i potpora.

Pristupnu je cestu trebala sagraditi lokalna samouprava, a kad oni to nisu htjeli, navodeći da Rockwool uništava zdravlje ljudi, tu je obvezu 2001. na sebe preuzela država, više ili manje pod pritiskom Bruxellesa i Danske, tadašnje predsjedat­eljice EU.

Tada se spominjala čak i mogućnost odlaska Rockwoola iz Hrvatske koja bi morala platiti visoke penale zbog to- ga. Danci su u Istru došli 2005. kad je potpisan predugovor s općinom Pićan, a nešto poslije osnovana je i tvrtka Rockwool Adriatic.

Sudski spor

Dvije godine poslije sagrađena je tvornica koja je u kolovozu 2008. počela s probnim radom. Kad je početkom 2009. započet tehnički pregled objekta, ustanovilo se da tvornica nema odgovaraju­ću pristupnu cestu, što je proceduru za izdavanje uporabne dozvole zaustavilo za iduće tri godine.

Unatoč dobivanju uporabne dozvole ekološke udruge i lokalni aktivisti i dalje su u sporu s Rockwoolom te će pravdu potražiti na sudu. Od danske tvrtke se zahtijeva da ugradi specijalne ekološke filtere, a u tvornici kamene vune istodobno tvrde da već imaju tehnologij­u prema najvišim europskim standardim­a.

 ?? PIXSELL ?? Rockwoll legalizira­o proizvodnj­u
PIXSELL Rockwoll legalizira­o proizvodnj­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia