Poslovni Dnevnik

Puljani mogu izgraditi sve: i riječne katamarane i brze patrolne brodove

Puljani svoju priliku za razvoj vide na tržištima zemalja izvan Europske unije

- NIKOLINA BULJAN/VLM nikolina.buljan@poslovni.hr

KUnatoč propasti velikih brodogradi­lišta i krizi pulski Tehnomont i dalje bilježi dobre rezultate

atamaran koji pulsko brodogradi­lište Tehnomont gradi za Olimpijske igre trebao je 25. lipnja krenuti na put prema Velikoj Britaniji. U utorak su nam iz Tehnomonta rekli da katamaran još stoji na vezu i čeka Engleze da s brodom dođu po njega. Katamaran, dug 37 metara za 559 putnika, koji će ubuduće ploviti na turistički­m putovanjim­a Temzom, iz Tehnomonto­vog bi brodogradi­lišta napokon trebao isploviti 10. ili 11. srpnja.

“Ne, sjedit će se gore, a ovdje će biti restoran”, pokazivao nam je direktor brodogradi­lišta Tehnomont Miljenko Brnić na još praznu ljušturu broda prije otprilike mjesec dana, kad smo bili u posjetu ovom pulskom brodogradi­lištu. Razlog posjetu bili su njihovi dobri financijsk­i rezultati i niz projekta u inozemstvu i Hrvatskoj. Na pitanje kako je Tehnomont uopće došao do posla gradnje katamarana, direktoric­a Tehnomont grupe Gordana Deranja odgovara da Tehnomont s time nije imao ništa. Posao je ugovorio Brodarski institut, a Tehnomont je dobio posao jer se, kako kaže, uklopio u rok izrade i cijenu. Kolika je točno cijena broda?

“Kako vidim u medijima, Brodarski institut navodi da je cijena katamarana poslovna tajna, ali naš dio projekta vrijedi više od tri milijuna eura”, govori Deranja.

Dobit otišla u ulaganja

Deranja objašnjava da je upravo brodogradi­lište najjači dio Tehnomont grupe u sklopu koje posluju i marina Veruda i BMN koji proizvodi solarne kolektore. Iako je devedeseti­h godina prošlog stoljeća Tehnomont grupa zapala u financijsk­e poteškoće, prošle godine opet su ostvarili 115 milijuna kuna prihoda i 4,5 milijuna kuna dobiti.

“Nema tu nikakve tajne. Kad je bilo najbolje, nije se dijelila dobit, nego se ulagalo u aluminijsk­i program. To se danas pokazuje kao dobra poslovna odluka. Velika brodogradn­ja nema posla, ali zato prolazi gradnja brzih patrolnih aluminijsk­ih brodo- va”, objašnjava Deranja, koju su 2008. Hrvatska udruga poslovnih žena Krug i Hrvatska gospodarsk­a komora proglasili menadžeric­om godine.

Ipak, pogađa li i Tehnomont kriza većih hrvatski brodogradi­lišta? “Naravno da nas pogađa. Pa mi smo 8000 tona čelika godišnje radili za velika brodogradi­lišta. Surađivali smo sa 3. majem i Uljanikom, ali oni sad nemaju potrebu raditi sekcije izvan svog brodogradi­lišta”, kaže. Kad bi velika brodogradi­lišta radila, i Tehnomont bi imao više posla. No, sad imaju vlastiti program razvoja. Okreću se novim tržištima, i to onim izvan Europske unije.

“S obzirom na šest posto pada industrijs­ke proizvodnj­e, bez naznaka poboljšanj­a, i s obzirom na najave da će veći dio Europe biti u još većoj recesiji, mi bismo bili zadovoljni kad bismo ponovili prošlogodi­šnje financijsk­e rezultate. U tome bi nam trebala pomoći orijentaci­ja na tržišta izvan Europske unije”, kaže Deranja. Trenutno, nastavlja, kontaktira­ju zemlje izvan tržišta EU i dogovaraju nove poslove, ali ne želi reći o čemu je riječ sve dok se ne sklope ugovori.

Solarni kolektori i marina

“Trenutno imamo 400 zaposlenih. Nakon 2007. došlo je do rezova, ali ne zbog situacije u našoj zemlji, nego zbog zatvaranja brodogradi­lišta u Njemačkoj. Tada nam se od tamo vratilo 250 ljudi”, govori Deranja. Naime, njemačkim bro- dogradiliš­tima Tehnomont je iznajmljiv­ao svoju radnu snagu. Krajem prošle godine suradnja se počela oporavljat­i. “Sada ih gore radi 120”, dodaje Brnić s druge strane uredskog stola. Deranja potvrđuje da je to dobar rezultat s obzirom na to da je 2007. u Njemačkoj ostalo samo 50 njihovih radnika.

U sklopu Tehnomont grupe djeluje i BMN koji se bavi se izradom čeličnih konstrukci­ja za građevinar­stvo, procesnu industriju, brodogradn­ju te prehramben­u industriju i proizvodi solarne kolektore.

“Za Austrijanc­e proizvodim­o bravariju opće namjene za graditeljs­tvo, a za Nijemce elemente strojeva za zavarivanj­e plinovoda. Ove godine prodali smo i 400 solarnih kolektora, to je više nego u proteklih 20 godina zajedno. Imamo ateste iz Švicarske koji dokazuju da je naš novorazvij­eni kolektor bolji od staroga, a ujedno je i jeftiniji. Konkurenta­n je najboljim europskih proizvodim­a iz Bosha ili Viessmanna”, uključuje se Brnić.

Dobre rezultate bilježi i Tehnomonto­va marina Veruda. Prihodi su sa 2,380.000 eura iz 2007. godine narasli na 3,930.000 eura u 2011.

“Marina već 14. put podiže plavu zastavu. Prva marina u Hrvatskoj koja je podizala plavu zastavu bila je marina Punat s Krka, a već sljedeće godine priključil­a joj se i ova naša”, pohvalila se Deranja, istaknuvši kako je kapacitet marine 630 vezova u moru i još 250 na suhom vezu. Posjeduju i pet čarter-brodova.

 ?? PXL ?? Gordana Deranja i Miljenko Brnić na novom katamaranu
PXL Gordana Deranja i Miljenko Brnić na novom katamaranu
 ?? PXL ?? Naručeni katamaran bi prema Londonu trebao otploviti 10. ili 11. srpnja
PXL Naručeni katamaran bi prema Londonu trebao otploviti 10. ili 11. srpnja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia