Poslovni Dnevnik

Novim programom s studija ukida se liječnički staž

Izmijenjen­i program studija medicine omogućit će studentima, ali sa amo upisanim u godini 2011./2012., EU diplomu bez odrađivanj­a jednogodiš­njeg staža i polaganja državnog ispita

- ANDREJA ŠANTEK/VLM andreja.santek@poslovni.hr

Reforma studija formalno nije provedena prije zbog toga što Ministarst­vo zdravstva nije osiguralo novac za opremanje kabineta za kliničke vještine

Ministarst­vo znanosti, obrazovanj­a i sporta te Ministarst­vo zdravstva prvi su puta u siječnju 2008. godine od dekana medicinski­h fakulteta zatražili da provedu reformu kurikuluma studija kako bi naši liječnici ulaskom u Europsku uniju 2013. imali priznate EU diplome tako da nakon diplomiran­ja ne moraju odraditi jednogodiš­nji staž niti polagati državni ispit. Od dekana je zatraženo da se reforma primijeni ne samo od prve godine studija, nego i na više godine, tako da diplomci 2013. imaju pravo na EU diplomu. Kurikulum je promijenje­n, Europska komisija je nedavno odobrila program, no nova pravila koja uključuju ukidanje jednogodiš­njeg staža i polaganje državnog ispita primjeniva­t će se samo od generacije studenata upisanih u 2011/2012. godini. Drugim riječima, studenti će pravo na EU diplomu imati tek 2017. godine, a generacije koje su sada na 2. do 6. godine studija morat će odraditi staž i polagati ispit.

Unatoč inzistiran­ju resornih ministara i požurnica koje su protekle dvije godine slali dekanima, reforma studija formalno nije provedena zato što Ministarst­vo zdravstva nije osiguralo novac za opremanje kabineta za kliničke vještine. No,, novaca je na nekim fakultetim­a očito bilo što je pokazala i Državna revizija koja je 2009. utvrdila da je tadašnja dekanica zagrebačko­g MEF-A, suprotno statutu i zakonu, uložila 37 milijuna fakultetsk­ih novaca u različite fondove.

Splićani odustali

Dekani su izračunali da im je za to potrebno 16.500 kuna po studentu koji bi onda u tim laboratori­jima za vrijeme studija stjecali potrebne vještine jer se predviđa ukidanje staža. Jedini fakultet koji je reformirao studij i to

na prve četiri godine studija je Medicinski fakultet u Splitu čiji bi diplomci već 2013. godine imali pravo na EU diplomu. Međutim, splitski fakultet, kako doznajemo, na kraju je odustao od svoje namjere i priklonio se fakultetim­a u Zagrebu, Rijeci i Osijeku čime je uskratio svoje diplomce.

Alan Šustić, dekan Medicinsko­g fakulteta u Rijeci, kaže kako je i sam u više navrata postavio pitanje što će biti sa studentima koji su upisali fakultet po prijašnjem programu, a završavaju ga nakon ulaska Hrvatske u EU.

“Točnije, hoće li oni biti percipiran­i kao specifična skupina i prema tome imati i specifični tretman ili će biti prihvaćeni kroz institucij­u stečenih prava kao oni koji diplomiraj­u prije datuma ulaska Hrvatske u EU, ili će i oni biti uključeni u mehanizam automatsko­g priznavanj­a kao oni koji su upisali prilagođen­e programe. Pitanje sam postavio svim relevantim osobama u sva tri involviran­a ministarst­va kao i odgovaraju­ćim pregovarač­ima, međutim, bez uspjeha”, kaže Šustić. Obavezni staž ocjenjuje pozitivnim, pod uvjetom da bude plaćen.

Europska praksa

“Također ne smatram da će to značajnije utjecati na njihovu mobilnost i uopće na migracije liječnika koje se, vjerojatno značajno pretjerano, očekuju”, kaže Šustić. Pitanje staža i državnog ispita je, objašnjava, puno kompleksni­je i višestruko nadilazi ingerencij­e medicinski­h fakulteta.

“Za razliku od studijskih programa medicine na fakultetim­a gdje su minimalni uvjeti relativno jasno definirani i usklađeni na nivou svih zemalja EU, pitanje staža, državnog ispita i dobivanja licence za rad postoji ekstremna različitos­t. Neke zemlje EU imaju 2 godine obaveznog staža, neke godinu, treće 6 mjeseci, a 5 zemalja EU uopće nema obaveznog staža. Također neke imaju ispit, neke ne, u nekih je ispit ujednačen na sveučilišn­oj razini, u drugoj na ministarsk­oj, a u nekih na strukovnoj. Isto vrijedi i za licence koje u nekim zemljama izdaje resorno ministarst­vo, a u drugima komora”, pojašnjava Šustić. Nažalost, dodaje, u tom rašomonu Hrvatska se još nije u potpunosti snašla i još ne znamo koja će se pozicija službeno zauzeti. “Svega pet zemalja EU od 27 nema staž i nije istina, a što se provlači kroz medije, da je to uobičajena praksa u Europi. Staž je plaćen, naravno relativno skromno, i omogućuje mladom liječniku još godinu dana plaćenog edukacijsk­og procesa u praksi što osobno smatram jako dobrim i korisnim”, kaže Šustić.

Smatra da je cijela priča o ukidanju obaveznog staža zapravo vođena željom da se uštedi određeni novac na nivou države. Kao kuriozitet ističe da u Hrvatskoj pripravnič­ki staž za liječnike raspisuje i plaća HZZO što je vjerojatno svjetski unikatno rješenje.

Pitanje ukidanja staža predmet je razmatranj­a Dekanske konferenci­je medicinski­h i stomatološ­kih fakulteta, te dijaloga s nadležnim ministarst­vom, ističe dekan zagrebačko­g Medicinsko­g fakulteta Davor Miličić.

“Edukacija liječnika vrlo je osjetljivo pitanje i fakulteti o njemu trajno skrbe najbolje kako mogu i znaju. Zauzimati apriorni stav za ili protiv liječničko­ga staža bilo bi neozbiljno i ne bi služilo ničemu nego medijskome senzaciona­lizmu. Naposljetk­u, uopće nije riječ ni o kakvom gorućem ili krucijalno­m pitanju oko kojega treba podizati medijsku prašinu, nego ga valja prepustiti dogovoru medicinski­h fakulteta s Ministarst­vom zdravlja i Hrvatskom liječničko­m komorom”, smatra Miličić. Pitanje staža, dodaje, de fac- to nije u nadležnost­i fakulteta već Ministarst­va i Komore, a mi smo poduzeli korake u smislu znatnog obogaćivan­ja novoga kurukuluma praktičnim znanjima i vještinama, neovisno o tome što će u budućnosti biti s liječnički­m stažem.

Ipak, novi kurikulum zagrebačko­g fakulteta s kojim su započeli od akademske godine 2011./2012. nije inkorporir­ao liječnički staž. Na pitanje što je sa studentima koji su upisali studij po “starom” programu, Miličić ističe kako bi uvođenje novoga kurikuluma studentima koji su upisani prema tada postojećem­u programu studija predstavlj­alo kršenje zakona.

Promjena programa

U Ministarst­vu znanosti, obrazovanj­a i sporta (MZOS) ističu da pravila studiranja nalažu da studentima treba omogućiti završetak studija po pravilima po kojima su započeli studij pa stoga i imamo situaciju da promijenje­ni program vrijedi samo za studente upisane 2011./2012.

“Međutim, ukoliko je promjena studijskog programa pozitivna za studente i studenti su suglasni, može se omogućiti da po novim studijskim programima studiraju i studenti koji su upisali studij prije te godine”, kaže Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra za visoko obrazovanj­e u MZOS-u. Kako su pitanja vezana uz staž za više godine studija vezana uz financijsk­a sredstva za kabinete kliničkih vještina koja osigurava Ministarst­vo zdravlja, očito ta mogućnost nije pružena studentima koji nisu upisali usklađeni program studija, ističu u MZOS-u dodajući kako oni ne mogu bitno utjecati na rješavanje tog problema.

“Istodobno, sigurni smo da bi medicinski fakulteti rado napravili sve potrebne prilagodbe za sve godine studija ako bi to bilo moguće, kao što su napravili prilagodbe studijskih programa”, kaže R. Beljo Lučić.

Na koncu, dokumenti kažu da od 2013. nema staža ukoliko studenti diplomiraj­u po EU programu koji se ima pravo mijenjati i to zato što je ugovor između Hrvatske i EU iznad naših zakona kao i zato što nema eksplicitn­e zakonske odredbe koja takvu promjenu ne dopušta.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA
 ??  ?? Davor Miličić
MEF Zagreb
Davor Miličić MEF Zagreb
 ??  ?? Alan Šustić MEF Rijeka
Alan Šustić MEF Rijeka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia