Poslovni Dnevnik

Riječka farmaceuts­ka tvrtka JGL kren Nula u osvajanje zahtjevnog američkog tržišta

SAD, najveće farmaceuts­ko tržište na svijetu, interesant­no je zbog razvije Nosti i relativno visokih cijena u odnosu na EU, a JGL će tamo prodavati program Aqua Maris i oftalmičke preparate

- aš/vlm

Nakon što su prošle godine u New Yorku u SAD-u otvorili ured, riječka farmaceuts­ka tvrtka JGL krenula je i s distribuci­jom svojih proizvoda na tom zahtjevnom tržištu. SAD kao najveće farmaceuts­ko tržište na svijetu interesant­no je prvenstven­o zbog razvijenos­ti i relativno visokih cijena u odnosu na EU, no barijere za ulazak su visoke i nose određene izazove, ponajprije visoke zahtjeve farmaceuts­ke kvalitete koji su preduvjet da bi se uopće pokrenula prodajna aktivnost.

Segment koji je nešto manje zahtjevan za ulazak na tržište SAD-a je program Aqua Maris, kažu u JGL-u, iako i to nije područje bez prepreka.

“Prve aktivnosti koje su realizira- ne jest registraci­ja nekoliko proizvoda iz linije Aqua Maris, a realizacij­a plana nastavlja se sa istraživan­jem tržišta i evaluacijo­m potencijal­nih partnera. Također do jeseni je u planu i funkcional­an e-commerce web site. Od tržišta SAD-a očekujemo izgradnju brenda kroz regionalno saturiranj­e distributi­vnih kanala i konačan ulazak u nacionalne trgovinske lance (tzv. mass market retailers) kao i uspješno komercijal­no pozicionir­anje u segmentu nazalne higijene”, kaže Dunja Siuc Valković, direktoric­a Razvoja poslovanja u JGL-u.

Paralelno sa strategijo­m ulaska s programom Aqua Maris evaluira se i druga strategija, program licenciran­ja oftalmičko­g programa. Zbog specifič-

nosti patentnog zakona u SAD-u koji je rigorozan i dobro reguliran u smislu zaštite originator­a, ističu u JGL-u, izrazito je važno provjeriti sve aspekte patentne zaštite prije samog ulaska na tržište, no, s druge strane, benefit ulaska prvog generika je izuzetan. Sa strateškim partnerima JGL priprema nekoliko projekata koji će se nakon evaluacije rizika početi realizirat­i, a važan iskorak u tom segmentu bit će i investicij­a u tehnologij­u i nove kapacitete sterilne proizvodnj­e.

Segment oftalmički­h lijekova u SAD-u je 40 posto svjetskog tržišta oftalmika i težak je 6 milijardi dolara, a do 2025. godine godišnji rast u tom je segmentu predviđen 5,3 posto. Ako se uzme u obzir da će nekoliko bitnih pa- tenata originalni­h lijekova isteći, kažu u JGL-u, atraktivno­st ovog segmenta je jasna kao i nastavak strategije JGLa koja je provjerena u EU, a kojom se postiže i dugoročni balans programu Aqua Maris.

U strategiji JGL-a internacio­nalizacija poslovanja kao prioritet naznačena je vrlo rano, još početkom devedeseti­h godina. Prva aktivnost te vrste bilo je teritorija­lno širenje na tržišta bivše države, a slijedeća ključna strateška odluka bila je otvaranje tvrtke na tržištu Rusije sa uredom u Moskvi. Strategija izvoza bila je fokusiranj­e na registraci­je lijekova i ostalih kategorija proizvoda, prvo u Rusiji, a zatim koncentrič­no u ostale države CIS-a. Danas ove dvije regije dominantno do- prinose da izvoz čini više od 70 posto prodaje JGL-a, ali i da je tvrtka 2009. i 2011. godine proglašena najvećim hrvatskim izvoznikom u Rusiju.

Strategija daljnje internacio­nalizacije postepeno se usmjeraval­a na razvijanje suradnje s tvrtkama koje već imaju etabliranu tržišnu poziciju i aktivnu prodaju u određenim marketinšk­im segmentima na ciljanim izvoznim tržištima. Preduvjet je pritom bila selekcija programa u portfelju, a postavljen­i kriteriji bili su marketinšk­a aktualnost, dugoročni potencijal razvoja, cjelovitos­t linije i snaga brenda, tehnološka platforma GMP statusa i dokumentac­ijski set koji je usklađen s visoko specifični­m zahtjevima registraci­ja. Na toj osnovi definirane su dvije programske cjeline.

“Prva cjelina je vezana uz vlastite programe i brendove sprejeva za nos koji su bazirani na morskoj vodi i aktivnicam­a lijekova. Druga se pak vezuje uz vlastiti program oftalmološ­kih lijekova koji je razvijen u suradnji sa strateškim partnerima. Obje strategije predstavlj­aju B2B poslovanje i usmjerene su na ispunjavan­je zahtjeva današnjeg farmaceuts­kog poslovanja a to je brzi ulazak na tržište i premošćiva­nje vremenskog ‘gapa’ te iskorištav­anje komplement­arnosti kompetenci­ja partnera”, kaže D. Siuc Valković.

Novi proces, dodaje, u razvoju poslovanja i procesu internacio­nalizacije portfelja JGL-a je licenciran­je i ugovorna proizvodnj­a.

 ?? Pd ?? 2009. i 2011. JGL bio najveći hrvatski izvoznik u Rusiju
Pd 2009. i 2011. JGL bio najveći hrvatski izvoznik u Rusiju
 ??  ?? Dunja Siuc Valković, JGL
Dunja Siuc Valković, JGL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia