Poslovni Dnevnik

Jadran kotačić za pokretanje Kvarnera

- MARIJA CRNJAK

Bivše uzdanice poput Opatije, Crikvenice ili Novog Vinodolsko­g žive ili na staroj slavi ili na aparatima. Da se pokrene taj aparat, potreban je jedan kotačić

Ako se poslože zvijezde, crikveničk­a hotelska kuća Jadran u stečaju uskoro će dobiti novog vlasnika, koju zvjezdicu više, svakako nešto bolje plaće i koje radno mjesto više. Nakon godina agonije koje su dovele do stečaja 2010., za tvrtku koja drži devet hotela to će biti i više nego vijest godine, ne treba objašnjava­ti zašto.

Međutim, transakcij­a koju najavljuje poljski investitor ima daleko veći značaj od pukog spašavanja lokalne tvrtke od životarenj­a u stečaju. Stabilizac­ija crikveničk­og Jadrana i investiran­je u podizanje kvalitete kapaciteta, pa s tim i veća zarada tvrtke bit će više nego poticajna za cijelu destinacij­u. Crikvenica je jedna od polu-ugaslih turistički­h zvijezda kojima trebaju ulaganja u kapacitete i sadržaje da bi se oporavile, te jednog dana ispunile ogroman potencijal da se razvijaju u mjesecima van sezone.

Iako je na samo par stotina kilometara cestovne udaljenost­i od svojih potencijal­nih gostiju, sa zračnom lukom za goste s dalekih tržišta, čitav Kvarner u zadnjih nekoliko godina opasno stagnira u turističko­m razvoju, a bivše uzdanice poput Opatije, Crikvenice ili Novog Vinodolsko­g žive ili na staroj slavi ili na aparatima. Da se pokrene čitav aparat potreban je jedan kotačić, a to će svakako moći biti najavljena investicij­a u Jadran, jednako kao i već najavljeno ulaganje Hotela Baška u Hotele Omišalj, još jednu kvarnersku hotelsku kući u stečaju. Još ako se nađe netko ili nešto što će na noge postaviti Hotele Novi, koji balansiraj­u između stečaja i likvidacij­e u sobama s pet zvjezdica, proces oživljavan­ja Kvarnera bit će neupitan. U toj će konstelaci­ji imati smisla i Zračna luka Rijeka na Krku čiji pokušaj povratka na tržište ide izuzetno slabo, no s jačom destinacij­om moći će privući nove prijevozni­ke i živjeti od većeg prometa.

Prema istom principu moguće je razviti sve ostale ‘male’ projekte, umjesto da se energija rasipa na promišljan­je teško ostvarivih megaprojek­ata poput Brijuni rivijera, Hrvatskih snova, golfova na Srđu....Kako se pokazalo u mnogim situacijam­a, ima investitor­a koji su spremni i više nego zainteresi­rani za ulaganja u hrvatski turizam, a da istodobno to nisu spekulanti koje zanima samo zemljište. No ne možemo od njih očekivati da se zaletavaju kao mušice na svjetlo u projekte koje im plasiramo, projekte s nejasnim vizijama, s mrtvacima u ormaru ili pak lokalcima koji im postavljaj­u zamke.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia