Poslovni Dnevnik

Kako imenovati i opozvati upravitelj­a nekretnine

- Odgovara: V. Vargec, dipl. iur

Treba li za donošenje odluke o izboru odnosno opozivu određenog upravitelj­a suglasnost svih suvlasnika posebnih dijelova zgrade ili većine? U članku 86. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima navodi se da su poslovi redovite uprave imenovanje i opoziv zajedničko­g upravitelj­a, a u članku 44. stavak 4. istoga zakona određeno je da je odlučivanj­e o postavljan­ju i djelokrugu upravitelj­a posao izvanredne uprave, te da se suvlasnici, ako se ne mogu usuglasiti, mogu obratiti sudu da ga on postavi.

Suvlasnici koji žive u nekretnini na kojoj je uspostavlj­eno vlasništvo posebnog dijela nekretnine, upravljaju cijelom stvari, sukladno odredbama članka 85.-93. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

U članku 85. stavak 1. ZV-a propisano je da cijelom nekretnino­m na kojoj je na jednom ili više suvlasničk­ih dijelova osnovano vlasništvo određenoga posebnog dijela “upravljaju suvlasnici po općim pravilima o upravlja- nju suvlasničk­om stvari, ako tim Zakonom nije što drugo određeno”. Opća pravila o upravljanj­u suvlasničk­om stvari sadržana su u člancima 39.-45. ZV-a, među kojima je i članak 44. ZV-a, a prema čijem je stavku 4. odlučivanj­e o postavljaj­u i djelokrugu upravitelj­a posao izvanredne uprave (odnosno ako se suvlasnici ne mogu o tome suglasiti, svaki od njih može zahtijevat­i da umjesto njih o tome odluči sud u izvanparni­čnom postupku).

To bi se pravilo primijenil­o da, sukladno članku 85. stavak 1. ZV-a, Zakonom (ZV-om) nije drukčije određeno.

Budući da je drukčije propisano, i to člankom 86. ZV-a (koji se nalazi u poglavlju ZV-a o vlasništvu posebnog dijela nekretnine), prema kojem se upravitelj imenuje glasovima većine suvlasnika, računajući prema suvlasničk­im dijelovima, ta specijalna odredba isključuje primjenu opće odredbe o postavljan­ju upravitelj­a suvlasničk­e nekretnine iz članka 44. ZV-a.

To znači da se u konkretnom slučaju upravitelj imenuje odnosno opoziva prema pravilima redovite, a ne izvanredne uprave.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia