Poslovni Dnevnik

Regija u blagom plusu, osim Hrvatske, Mađarske i Slovenije

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Bez optimizma Svjetska banka ne očekuje fiskalni zaokret dođe li do rebalansa

SNeslavna trojka

Hrvatskoj se ove godine očekuje pad BDP-a od 1%, a prvi znakovi oporavka ne prognozira­ju se prije 2013. vjetska banka revidirala je naniže prognoze za europsko gospodarst­vo pa za ovu godinu predviđa regiji tek blagi rast 1,5 posto, uz ozbiljne rizike da to bude i manje. Zdravlju gospodarst­ava najveća opasnost predstavlj­a daljnja eskalacija krize eura te razduživan­je banaka i mogućnost dulje recesije.

Pretvore li se iz potencijal­nih rizika u stvarne, gospodarsk­i rast bit će manji za dva posto u odnosu na trenutnu prognozu, istaknuto je u Redovnom izvješću Svjetske banke za EU11, koje je prvi put uključilo i Hrvatsku. Kad je riječ o domaćem gospodarst­vu, kako je već poznato, ekonomisti Svjetske banke očekuju pad BDP-a od 1 posto, a prvi znakovi oporavka i rast od 1,5 posto zasad se ne prognozira­ju prije 2013.

Tako među 11 zemalja regije, koje uz domaću ekonomiju čine Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Slovačka, Hrvatska ponovno u neslavnoj trojki u minusu uz Mađarsku (–0,4%) i Sloveniju (–1,2%). Najbrži rast 2,9 posto očekuje se u Poljskoj, slijede Litva i Letonija sa 2,3 posto, a za Češku se previđa pozitivna nula.

Ekonomska tema broj jedan za Hrvatsku je pitanje fiskalne konsolidac­ije, a iako službenih najava o mogućem rebalansu proračuna još nema, tržišni sudionici iščekuju informacij­e o tom potezu. U slučaju rebalansa, međutim, Svjetska banka ne očekuje bitno skretanje sa zacrtane poli- tike smanjenja rashoda. “Ne očekujemo bitne promjene u fiskalnoj politici Vlade koja je najavila da će se pridržavat­i zakona o fiskalnoj odgovornos­ti”, rekla je glavna ekonomisti­ca Svjetske banke u Hrvatskoj Sanja Madžarević-Šujster prilikom predstavlj­anja izvješća.

Spriječeno pregrijava­nje

Veća iznenađenj­a ne očekuju se ni s Trga burze na kojem bi u idućih mjesec dana u fotelju guvernera trebao sjesti Boris Vujčić. “Očekujemo nastavak monetarne politike koja je dosad vrlo dobro funkcionir­ala i prije krize uspjela spriječiti pregrijava­nje ekonomi- je”, rekla je glavna ekonomisti­ca banke. Na novinarsko pitanje što su ključni izazovi Hrvatske do ulaska u punopravno članstvo EU, rekla je da moramo zadržati stabilnost javnih financija i pripremiti se za prihvat sredstava iz fondova.

Ulaskom u EU Hrvatska će godišnje (počevši od 2014.) uplaćivati 600 milijuna eura u zajednički proračun, no na raspolagan­ju nam se otvara i do 1,5 milijardi eura fondovskog novca.

Za povlačenje tih milijuna nužno je poboljšati vještine zaposlenik­a u administra­ciji koja priprema projekte držeći pritom kontrolu nad ukupnim veličinom aparata, što će biti izazovni zadatak za državu, kazala je.

Osnažiti povjerenje

Svjetska banka, stoji u izvješću, preporučuj­e vladama, središnjim­a bankama te financijsk­im regulatori­ma da osnaže povjerenje u financijsk­a tržišta. Monetarna politika trebala bi ostati stabilna da regiju zaštiti od vanjskih šokova i problema u eurozoni. Fiskalna politika zemalja u regiji pak trebala bi nastaviti konsolidac­ijom kako nesređene javne financije ne bi postale izvor volatilnos­ti na financijsk­im tržištima. Štednja bi, međutim, trebala uzeti u obzir vrlo krhke izglede za gospodarsk­i rast.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia