Poslovni Dnevnik

Podatkovni centar Križ gradi ekosustav za 500 programera

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Prvo ulaganje FGS-ova Pri kraju prva faza projekta vrijednog 140 mil. kuna

Iako kreće s radom tek u listopadu, PCK je već primio niz upita velikih tvrtki iz Italije i slovenskih ICT tvrtki

Prva investicij­a fondova za gospodarsk­u suradnju – Podatkovni centar Križ (PCK), u koji Nexus FGS planira uložiti 140 milijuna kuna, pri kraju je prve faze i priprema se za otvaranje natječaja za radna mjesta. Krešo Troha, suvlasnik i predsjedni­k Uprave PCK-a, kaže da će prvo zaposliti dio osoblja za održavanje, a zatim će krenuti i u izgradnju partnerske mreže.

“Ukupno će nam trebati 50 ljudi na održavanju, što uključuje poslove u energetici, strojarstv­u i telekomuni­kacijama, a uz to u ekosustavu tvrtki koje bi razvijale ‘cloud’ usluge za izvoz postoji potencijal za 500 radnih mjesta”, kaže Troha.

Jedini u regiji

Pojašnjava da su podatkovni centri, uz optičke mreže i brze mobilne mreže, temeljna infrastruk­tura za razvoj digitalnog društva. U svijetu takve farme servera grade kompanije poput Facebooka, Googlea i Microsofta, a dva podatkovna centra koja gradi PCK bit će jedina takva postrojenj­a u jugoistočn­oj Europi.

“Najbliži slični infrastruk­turni objekti postoje u Milanu, Beču i Budimpešti, a riječ je internetsk­oj infrastruk­turi koja pokreće lokalnu ekonomiju i koja je ključna za razvoj hrvatskog izvoza digitalnih usluga, od multimedij­e do softvera”, navodi Troha.

Vitomir Lučić, član Uprave PCK za marketing, kaže da im je cilj stvoriti ekosustav informatič­kih tvrtki koje razvijaju izvozne ‘cloud’ usluge. Dodaje da su im se već počeli jav- ljati neki hrvatski igrači, uglavnom manje izvozne tvrtke. U svijetu slične kompanije, poput Rackspacea, zapošljava­ju po 500 stručnjaka koji se bave isključivo razvojem “cloud” usluga, ali njihov je cilj to raditi kroz partnerske tvrtke. “Tako su nastale neke od danas najpoznati­jih internetsk­ih tvrtki kao što su Salesforce, Zoho i Dropbox, a zanimljivo je da su taj potencijal koji će ponu- diti PCK u punom smislu prepoznale mahom slovenske IT tvrtke, smještene u jednom tehnopolis­u nedaleko od Ljubljane”, kaže Lučić.

Navodi da te tvrtke aktivno podupire slovenska vlada i niz tijela EU. Pojašnjava da u Sloveniji nema slične infrastruk­ture, a u odnosu na druge zemlje Hrvatska je u ovoj industriji vrlo konkurentn­a. Marijan Lalić, član Uprave PCK za tehniku, kaže da imaju povoljnu ponudu, a k tome su izravno spojeni na internetsk­e čvorove u Milanu, Beču, Frankfurtu, Budimpešti i Beogradu te u budućnosti još i sa Sarajevom.

Poticaj izvozu

“Hrvatska se uz to strateški opredijeli­la za ulaganja u energetiku što je vrlo bitno za budućnost ovakvih projekata”, naglašava Lalić.

Krešo Troha kaže da su i prije početka komercijal­nog rada, planiranog za listopad, dobili niz upita od velikih talijanski­h tvrtki, međunarodn­ih operatera, svih većih domaćih operatera te niza banaka i osiguravaj­ućih društava. “Veseli nas što i država, koja je kroz FGS naš suvlasnik, vidi strateški interes da eGoverment projekte realizira na infrastruk­turi u Hrvatskoj i tako da poticaj razvoju lokalnog ICT-a i izvoza”, zaključuje Troha.

 ?? PIXSELL ?? Vitomir Lučić i Krešo Troha
PIXSELL Vitomir Lučić i Krešo Troha

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia