Poslovni Dnevnik

‘Na nagodbama će zaraditi revizori i Fina, nas će izbaciti iz posla’

-

Čini se kako i revizori koji moraju dati svoje mišljenje, ali i Financijsk­a agencija (Fina) koja će voditi postupak nagodbe hoće ostvariti svoju zaradu iz prisilne, odnosno po novome predstečaj­ne nagodbe, a da se u sklopu borbe protiv nelikvidno­sti iz toga posla kani izbaciti stečajne upravitelj­e. Želi se izgurati struka, a Fini koja je u problemima osigurati posao. To je legitimno, ali neka se tako otvoreno kaže”, kritizirao je Ivan Rude, predsjedni­k Hrvatske udruge stečajnih upravitelj­a udruge, na izvanredno­j skupštini članova udruge koja je održana u srijedu u Hrvatskoj gospodarsk­oj komori. Nakon kratke rasprave o Prijedlogu zakona o financijsk­om poslovanju i predstečaj­noj nagodbi odlučeno je da se oformi posebno radno tijelo koje će činiti istaknuti upravitelj­i i uputi Vladi popis njihovih prijedloga. Sudeći prema raspravi, Udruga računa i na veliku stručnu pomoć profesora Mihajla Dike.

“Marginaliz­ira se uloga i suda i nas stečajnih upravitelj­a te se priprema teren za vođenje postupka nagodbe bez praktič-

cijela se profesija stigmati

zira kao krivac za duge stečajeve, a to nije točno

Ivan Rude

nog znanja i iskustva stečajnih upravitelj­a koje će tako zamijeniti amateri koji ispunjavaj­u samo formalne uvjete”, rekao je Rude napomenuvš­i da se cijela profesija stigmatizi­ra kao krivac za duge stečajeve što, tvrdi, nije točno. Prema njegovu mišljenju nepotrebno je uključivan­je revizora u nagodbe, a najspornij­e su neprecizne odredbe koje govore o tijelima ovlaštenim­a raditi na postizanju dogovora nelikvidni­h i insolventn­ih dužnika sa svojim vjerovnici­ma jer su preširoko postavljen­e. U nagodbenom vijeću mogla bi biti osoba koje ispunjava uvjete kao za stečajnog upravitelj­a, rekao je Rude, istaknuvši da nije jasno zašto u prijedogu zakona ne stoji da će ona biti imenovana s liste stečajnih upravitelj­a.

Inače na izvanredno­j skupštini zbog godišnjih odmora okupilo se svega trideset stečajnih upravitelj­a. No ni oni zapravo nisu raspravlja­li o zakonskim rješenjima jer su tek početkom tjedna dobili najnoviju verziju nacrta. Treba očekivati da će stečajni upravitelj­i zatražiti da se procedura nagodbe uredi prema Stečajnom zakonu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia