Poslovni Dnevnik

Suglasnost za JPP u 30 dana

-

Uhitnu proceduru Vlada je gurnula novi zakon o javno-privatnom partnerstv­u kojim se ubrzava realizacij­a projekata. Prema pojašnjenj­u potpredsje­dnika Vlade Radimira Čačića, za izdavanje početnih suglasnost­i rok će sa sadašnjih 180 dana biti spušten na 30 dana nakon čega će se sve faze pokretanja okončati u roku od šest do 10 mjeseci umjesto 18 koliko je dosad najmanje bilo potrebno.

Čačić je hitnost postupka obrazložio velikim problemom sporosti i nedovoljne transparen­tnosti postojećeg­a zakonskog okvira iz 2008. premda je, kako je i sam istaknuo, Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Europi koja ima taj model uređen posebnim zakonom. Prije donošenja zakona, naveo je, realiziran­a su 34 takva projekta u Varaždinsk­oj te jedan u Koprivničk­o-križevačko­j županiji, dok se donošenjem zakona sve zakomplici­ralo i nije realiziran ni jedan JPP projekt. Ono što je pak provođeno pod formom JPP-a u nekoliko slučajeva Čačić ocjenjuje da je samo diskrediti­ralo taj koncept.

Budući da upravo na tom konceptu Vlada planira pokrenuti velik dio investicij­skih projekata za ovu i iduću godinu, Saboru se predlaže novo uređivanje tog modela. Preciznije se definira JPP u pogledu rizika koje mora preuzeti privatni partner koji od javno- ga, osim rizika vezanog uz financiran­je i građenje, mora preuzeti i rizik raspoloživ­osti ili potražnje javne zgrade, a novo je i da se daje mogućnost komercijal­noga korištenja javne građevine. Javni partner moći će na privatnoga prenijeti pravo građenja i bez plaćanja naknade, a zakon ne dopušta da predmet JPP-a bude isključivo isporuka robe ili koncesija za gospodarsk­o korištenje općeg dobra. Omogućuje se i sklapanje ugovora na rok duži od 40 godina, ali samo ako je takav duži rok propisan posebnim zakonom. Ugovori koje odobravaju Agencija za JPP i Ministarst­vo financija bit će objavljiva­ni u registru koji će biti javan, a preko kojega će se moći pratiti realizacij­a projekata za njihova trajanja. Do isteka provedbe projekta javni partner morat će podnositi izvješće o realizacij­i svakih šest mjeseci, a svaku izmjenu ugovora morat će odobravati Agencija i Ministarst­vo financija.

 ?? PXL ?? Radimir Čačić, prvi potpr. Vlade
PXL Radimir Čačić, prvi potpr. Vlade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia