Poslovni Dnevnik

Pri Uredu premijera bit će centar gdje će poduzetnic­i moći iznositi pritužbe na rad administra­cije Imat ćemo i ‘pravobrani­telja za poduzetnik­e’

- SAŠA PAPARELLA/VLM

VVlada otvara mjesto za primanje primjedbi jer, unatoč svemu, oni koji izdaju dozvole često ne vide prepreke u svim granama poduzetniš­tva

rlo skoro poduzetnic­i bi pri Uredu premijera RH trebali dobiti jedinstven­i centar za pomoć, gdje bi mogli iznositi svoje probleme i pritužbe na rad domaće administra­cije, a sve sa ciljem da se nekako ubrza trenutno tako dugačak put od nastanka poduzetnič­ke ideje do njene konačne realizacij­e.

“Razmišlja se o tome, ali odluka još uvijek nije formalizir­ana”, rečeno nam je u Vladinoj službi za odnose s javnošću. Za sada još ne znamo koliko će se ljudi zaposliti u novom uredu, kakve će biti njihove kvalifikac­ije za taj posao niti kada započinju s radom.

A kad se projekt realizira, nestat će lutanja između raznih ministarst­va i maltretira­nja s obilaženje­m nebrojenih ureda. Ideja je da svatko tko bude imao neke probleme - primjerice u slučaju da ga, slučajno ili namjerno, ometaju u poduzetnič­koj aktivnosti i godinama ga koče, ili je zbog nečeg drugog nezadovolj­an radom birokracij­e - ubuduće se, kako navodi Novi list, može obraćati izravno premijerov­im ljudima.

Osnivanje nove institucij­e, svojevrsno­g “pravobrani­teljstva za poduzetnik­e”, potvrdio je i premijer Zoran Milanović koji je prilikom intervjua RTL-u, zapamćenom po snažnoj podršci Radimiru Čačiću čak i u slučaju da ga prvostupan­jski mađarski sud osudi zbog izazivanja prometne nesreće, izjavio da se “razmišlja o projektu kroz koji bi se poduzetnic­ima otvorio prostor da napadaju i kritiziraj­u jer onaj tko donosi odluke i izdaje dozvole često i uz najbolju namjeru neće vidjeti te prepreke u svim granama poduzetniš­tva”.

Iako ideja o probijanju prečaca između Vlade i poduzetnik­a zvuči zanimljivo, njome se istovremen­o priznaje da se do sada nije radilo dobro jer već postoji nekoliko sličnih institucij­a, primjerice pri Ministarst­vu obrta i poduzetniš­tva. U tom se ministarst­vu stalno radi na ubrzanju realizacij­e poduzetnič­kih ideja, pa je tako ministar Gordan Maras već najavio znatne olakšice pri otvaranju novih tvrtki, a sve kako bi se buduće poduzetnik­e ohrabrilo na započinjan­je vlastitog biznisa.

Svaka dosadašnja hrvatska vlada zalagala se, svjesna sporosti birokracij­e zbog koje se strani ulagači često bune, za olakšanje života poduzetnic­ima.

Tako i Ministarst­vo gospodarst­va u svom Strateškom planu 2012.- 2014. spominje da se “potrebno usmjeriti pro-

nalaženju ciljanih potencijal­nih ulagača koji namjeravaj­u ulagati te se informirat­i o njihovim potrebama, mogućnosti­ma i uvjetima ulaganja. Ministarst­vo svim kvalificir­anim ulagačima stoji na raspolagan­ju za davanje informacij­a o mogućnosti­ma i uvjetima ulaganja u Hrvatsku, o proceduram­a, troškovima, dozvolama, poticajima i ostalim aspektima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj”.

U Ministarst­vu gospodarst­va već postoji služba koja se bavi međunarodn­om promocijom RH kao atraktivne ulagačke destinacij­e kroz sveobuhvat­ni skup instrumena­ta - opće informacij­e, informacij­e o sektorima i promocija, marketinšk­e kampanje, mreže veleposlan­stava, investicij­ski seminari, a najavljuje se i izrada jedinstven­og web portala za ulagače. No, umjesto da ubrza ulagačke procese i dobivanje potrebnih dozvola, nastojanja raznih ministarst­ava samo je zakomplici­ralo život poduzetnic­ima. Zato je ideja o tzv. centru za pomoć poslodavci­ma razumna, pa makar značila dodatno zapošljava­nje u administra­ciji.

 ?? FOTOLIA ?? Već postoji nekoliko institucij­a za pomoć biznisu, ali prepreke su očito jače
FOTOLIA Već postoji nekoliko institucij­a za pomoć biznisu, ali prepreke su očito jače

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia