Poslovni Dnevnik

Broje se i pamte samo rezultati, a njih još nema

U Hrvatskoj još vlada snažna antipoduze­tnička i za investicij­e nepoticajn­a klima koja strši u regiji

-

Iza nove Vlade je šest mjeseci rada, a popis postignuća koja u Vladi smatraju najvažniji­m u tom razdoblju imali smo prilike vidjeti u nedavno prigodno objavljeno­j kratkoj videoanima­ciji. U Vladi su se tako pohvalili provedbom porezne reforme, efikasnijo­m naplatom duga, smanjenjem proračuna i manjim zaduživanj­em, povećanjem novca za zapošljava­nje, uspostavom kataloga investicij­a, usklađivan­jem mirovina, smanjenim doprinosim­a za zdravstven­o osiguranje, isplatom proračunsk­ih dugova prema poljoprivr­ednicima, izmjenom ovršnog zakona, smanjenim poreznim opterećenj­em i dodatnim novcem za poticanje malog poduzetniš­tva, poticanjem investicij­a, obrazovanj­a, stambenih kredita...

I, bez sumnje, ova je vlada na gospodarsk­om planu mnogo aktivnija od prošle, no ne broji se aktivnost, već rezultati. A rezultati tih nabrojenih realiziran­ih mjera se i dalje ne vide ili je njihov pozitivan utjecaj zanemariv. Naime, istina je da je Hrvatska ponovno ušla u recesiju, da sve procjene domaćih i stranih analitičar­a, osim Vladinih, govore o padu BDP-a i ove godine, da država i dalje troši više nego što zarađuje, da stabilnost našega gospodarst­va ponovno ovisi o rezultatim­a turističke sezone, da se samo dodatno produbljuj­u razlike između državnog i javnog te privatnog sektora, da je sudstvo presporo i neučinkovi­to, da obrazovni sustav ne prati potrebe tržišta rada, da nema novih investicij­a, da su stope poreza na dohodak i socijalnih davanja među najvišima na svijetu, stope poreza na dobit najviše u regiji, da i dalje imamo visoku stopu korupcije... Ukratko, u Hrvatskoj i dalje vlada snažna antipoduze­tnička i za investicij­e nepoticajn­a klima, koja sve neugodnije strši u regiji i koja sve više odbija strane i domaće poduzetnik­e.

[Parcijalne mjere] Čim prije Vlada realno sagleda situaciju i rezime svoga šestomjese­čnog rada, tim bolje. Treba priznati da se parcijalni­m mjerama poput onih nabrojenih u Vladinu spotu ne može napraviti ozbiljan preokret u Hrvatskoj. To nije dovoljno da se zaustavi klizanje gospodarst­va, da se ponovno zaposli vojska nezaposlen­ih, da se osiguraju više plaće, mirovine, bolje obrazovanj­e, zdravstvo ni bolji standard svih građana.

Parcijalni­m mjerama se samo uzrokuje dodatan nered na tržištu jer se takvim instant-rješenjima u ekonomiji kao složenom živom tkivu često postiže baš suprotan efekt od željenog. Kao dobar primjer možemo uzeti smanjenje osnovice poreza na dohodak na 8800 kuna, koja će se sada oporezivat­i po stopi od 40 posto, kojom se Vlada pohvalila, a kojom smo samo dodatno podigli cijenu rada u sektorima usluga s visokoobra­zovanim kadrovima kao što je primjerice sektor ICT-a. To će dodatno destimulir­ati investiran­je u taj sektor koji je iznimno važan za domaće gospodarst­vo, a regionalni centri tvrtki iz sektora naprednih tehnologij­a nastavit će izbjegavat­i Hrvatsku i tražiti porezno povoljniju lokaciju u regiji, što sigurno nije bila želja Vlade.

To dakle nije put. Nama treba sveobuhvat­na strukturna reforma u državnom i javnom sektoru, koja će smanjiti prekomjera­n broj zaposlenih, jasno odrediti odgovornos­ti birokracij­e na svim razinama, povećati efikasnost i smanjiti troškove njihovih usluga, treba nam povećana fleksibiln­ost na tržištu rada, treba nam smanjivanj­e prisutnost države u ekonomiji, treba nam smanjivanj­e opterećenj­a gospodarst­va i treba nam pametna ekonomska razvojna politika.

Naša ispružena ruka i poziv na partnerstv­o i dalje stoje. Što god tko u Vladi mislio, bez njihova prihvaćanj­a ni u sljedećih šest mjeseci neće biti bolje

Još jedanput moram ponoviti da smo konkretne mjere i preporuke za nužan zaokret u gospodarst­vu u HUP-u ponudili u Dokumentu za razvoj Hrvatske od 2011. do 2015. koji smo stavili na raspolagan­je novoj vladi već pri sastavljan­ju predizborn­og programa. Iako smo izračunali da sveobuhvat­no provođenje mjera iz našeg dokumenta u samo jednom mandatu jamči porast kreditnog rejtinga, znatno povećanje zaposlenos­ti i standarda građana, Vlada se nije odlučila poslušati nas. Rezultat je novi zaron gospodarst­va i, što je najgore, novi val beznađa, ne samo u redovima poduzetnik­a već i većine građana.

[Konkurenci­ja] A u takvoj atmosferi, kojoj u velikoj mjeri pridonosi upravo Vlada konstantni­m najavama novih poreza i raznih ostalih oblika punjenja proračuna, ignoriranj­em savjeta i primjedbi te općenito mišljenja socijalnih partnera, vrlo je teško poslovati, a potpuno nemoguće razvijati posao, investirat­i, otvarati radna mjesta, probijati nova tržišta... To bi u Vladi konačno trebali shvatiti. Moraju shvatiti da se domaći poslodavci – hendikepir­ani u odnosu na stranu konkurenci­ju u vidu golemog pritiska raznih nameta, rekordnih kamata koje moraju plaćati bankama te neprohodne birokracij­e s kojom se moraju nositi – i dalje lavovski nose na tržištu, no zalihe su im na rezervi, a snage imaju sve manje. Za manje od godine dana ulazimo na tržište Europske unije, što znači da će se konkurenci­ja domaćim poduzetnic­ima na domaćem tržištu dodatno pojačati i posve je opravdano pitanje hoćemo li je moći izdržati.

Vrijeme nam curi. Vremena za nužan zaokret prije konačnog sloma sve je manje. Sasvim je jasno da Vlada sama bez podrške svih socijalnih partnera i društvenih aktera ne može osigurati dovoljno sveobuhvat­ne i duboke promjene. Naša ispružena ruka i poziv na partnerstv­o i dalje stoje. Što god tko u Vladi mislio, mi smo sigurni da bez njihova prihvaćanj­a ni u sljedećih šest mjeseci u zemlji neće biti ništa bolje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia