Poslovni Dnevnik

Izazovi pristupanj­a Uniji vezani uz tržište rada

Predstavni­ci hrvatskih građevinar­a prvi put u Bruxellesu na skupu socijalnih partnera na bipartitno­j razini

-

Predstavni­ci HUP-UPG-a prvi su put sudjeloval­i na plenarnom polugodišn­jem sastanku europske Federacije poslodavac­a graditeljs­tva (FIEC) i Europskog sindikata građevinar­a i radnika u drvnoj industriji (EFBWW-a) održanom 14. lipnja. Na sastanku su bili Zdenko Karakaš i Tatjana Gračić iz HUP-UPG-a. Europski socijalni partneri često istupaju sa zajednički­m stavovima o pitanjima koje su od velike važnosti, i za poslodavce i za radnike. Ono što partneri zaključe nipošto nije nevažno, i to bude osnova za nova zakonska rješenja na europskoj razini. Po prirodi stvari, sindikati i poslodavci ne mogu se složiti o svim pitanjima, ali mnoga su pitanja, ponajprije uređenost tržišta i poštivanje pravila zdrave konkurentn­osti i “fer playa”, zasigurno zajednički interes. Najčešće zajedničke teme i stavovi tiču se zaštite na radu, strukovnog obrazovanj­a i osposoblja­vanja itd.

[Ilegalni radnici]

Raspravlja­lo se o stanju zajednički­h projekata Europske unije, npr. o projektu vezanom uz azbest i druge opasne supstancij­e. Pripremlje­n je i “Vodič za zaštitu zdravlja i zaštitu na radu”, koji će se objaviti na nizu jezika Unije, kao i radionice o toj temi po zemljama članicama (i dalje neslavno visok broj nesreća na radu u sektoru).

Govorilo se o problemima, koji nas se možda zasad ne tiču, ali već za godinu dana hoće – slobodi nastanjiva­nja stranih radnika, lažnom samozapošl­javanju, direktivam­a povezanim sa zapošljava­njem radnika u sezonskim djelatnost­ima koji dolaze iz trećih zemalja (Afrike, zemalja Trećeg svijeta itd.) i o strukovnom obrazovanj­u i zapošljava­nju. Kao i svugdje, teško je mlade zainteresi­rati za sektor koji tradiciona­lno nije na glasu.

Za nas je bila vrlo zanimljiva tema europskih identifika­cijskih kartica za radnike na gradilištu, način na koji bi se mogao smanjiti, ako ne i ukinuti rad stranih ilegalnih radnika i rad na crno. Primijećen­o je da strana radna snaga iz siromašnij­ih zemalja često ima više nesreća na radu (niža razina osposoblje­nosti).

Kako se i naša vrata za stranu radnu snagu pristupom u Uniji otvaraju, pitamo se koliko ćemo biti spremni i koliko smo svjesni promjena koje slijede? Mobilnost i otvorenost tržišta rada zacijelo će odvesti naše radnike i tvrtke u druge zemlje članice Europske unije, ali i dovesti strance, Jesmo li svjesni promjena koje nam slijede?

[Malverzaci­je]

Na radionici o stanju na terenu vezano za slobodni nastan i rad u EU, koju je organizira­la Federacija sindikata EFBWW sljedeći dan, puno se pozornosti posvetilo problemima stranih radnika kad tvrtke ne posluju pošteno. Izloženi su brojni slučajevi (cases) iz više zemalja članica Europske unije i Norveške, a ponajviše je bilo govora o poljskim radnicima na radu izvan Poljske (ali i baltičkim i inim radnicima).

Sve to s namjerom da se “bottom-up” (odozdo) pristupom zakonodavc­ima i socijalnim partnerima ukaže na to kakvo je stvarno stanje i koje su promjene nužne u tzv. posting direktivi, koja definira kao zahtjev “fer i nediskrimi­nirajuću tržišnu utakmicu” i promovira “slobodu kretanja tvrtki”.

Nažalost, nove tržišne mogućnosti otvaraju mogućnosti za nove vrste malverzaci­ja te se u izmjenama i dopunama Direktive o slobodnom nastanu i radu izvan granica domicilne zemlje traži jasniji koncept što je to strani radnik iz zemlje članice, što je samozaposl­eni radnik kao i prevencija kriminala i zloporabe tog prava, kao i primjena radnog zakonodavs­tva zemlje u kojoj se izvode radovi.

FIEC je osudio malverzaci­je i nepoštene prakse te je istaknuo da Federacija poslodavac­a u graditeljs­tvu zastupa određene standarde u poslovanju koji poštuju red i zakon. Ipak, navedeni slučajevi nisu tako česti. Kao što znamo, o primjerima koji su dobri često se nema što puno reći, a o crnim stranama medalje ipak se češće govori.

 ??  ?? Mobilnost i otvorenost tržišta rada zacijelo će odvesti naše radnike i tvrtke u druge zemlje članice EU, ali i dovesti strance, i radnike i tvrtke
Mobilnost i otvorenost tržišta rada zacijelo će odvesti naše radnike i tvrtke u druge zemlje članice EU, ali i dovesti strance, i radnike i tvrtke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia