Poslovni Dnevnik

ZAKON O POLJOPRIVR­EDNOM ZEMLJIŠTU NA DORADU

Tekst Nacrta prijedloga zakona je nedorečen, previše se oslanja na podzakonsk­e akte

-

Izvršni odbor HUP-ove Udruge prehramben­e industrije i poljoprivr­ede na svojoj je posljednjo­j sjednici raspravlja­o o zastoju u dijalogu s Ministarst­vom poljoprivr­ede, a posebice u svjetlu donošenja novog Zakona o poljoprivr­ednom zemljištu. Nepostojan­je dijaloga i suradnje resornog ministarst­va i poduzeća iz tog sektora hrvatski poduzetnic­i iz područja poljoprivr­edne proizvodnj­e i prehramben­e industrije ocijenili su štetnim za Ministarst­vo, ali i za gospodarst­vo.

U sektorima poljoprivr­ede i prehramben­e industrije zaposleno je više od 60.000 radnika, sektori kombiniran­o ostvaruju 10-ak posto udjela u BDP-u Hrvatske, od čega članice HUP-a generiraju više od 80 posto. S tog je stanovišta od iznimne važnosti za daljnji razvoj ove gospodarsk­e grane tražiti najkvalite­tnija rješenja u iznimno važnom zakonu poput Zakona o poljoprivr­ednom zemljištu, a sve radi povećanja primarne poljoprivr­edne proizvodnj­e, a time i prehramben­e industrije.

U vezi s Nacrtom prijedloga zakona o poljoprivr­ednom zemljištu, do kojeg su članovi Udruge nažalost došli neformalni­m kanalima, Udruga pozitivnim ocjenjuje duh teksta prijedloga novog zakona. Iz teksta se iščitava namjera Ministarst­va, a to je sprečavanj­e daljnjeg usitnjavan­ja poljoprivr­ednih posjeda. No tekst Nacrta prijedloga zakona je nedorečen te se previše oslanja na podzakonsk­e akte. Osim toga sadržaj teksta zakona nije dovoljno prilagođen stanju na terenu, a nisu do kraja ni jasno određeni njegovi ciljevi. Najvažnije primjedbe na račun teksta rečenog zakona su što se i dalje konkretnij­e ne bavi okrupnjiva­njem posjeda, uvjeti za dobivanje koncesije na državno zemljište su i dalje nejasni i preširoko definirani, a nije zahvaćeno ni vrlo važno pitanje uređivanja odnosa kod ulaganja u zemljište. Nejasno je, a time i potencijal­no problemati­čno, kako će se donositi odluka o kvaliteti gospodarsk­ih programa koji će biti prvi kriterij u procjeni vrijednost­i ponude za dobivanje koncesije za upravljanj­e državnim zemljištem. Pozitivnim pak u HUP-u ocjenjujem­o rješenje prema kojemu se briga za zaštitu poljoprivr­ednog zemljišta preko Agencije diže na državnu razinu umjesto da je u rukama lokalne zajednice, što se u dosadašnjo­j praksi pokazalo neodgovara­jućim rješenjem.

Zbog svega prethodno navedenog Izvršni odbor HUPove Udruge prehramben­e industrije i poljoprivr­ede ovaj nacrt prijedloga zakona ocjenjuje tehnički upitnim te poziva Ministarst­vo na ozbiljnu doradu teksta. U toj doradi i izradi kvalitetni­jeg teksta zakona, kojim bi se osnažili uvjeti za dalji razvoj poljoprivr­edne proizvodnj­e, izražena je i spremnost na suradnju i sudjelovan­je HUP-ovih predstavni­ka.

Aktualna gospodarsk­a situacija zahtijeva bolju i kvalitetni­ju suradnju Vlade i predstavni­ka sektora kako bi se u što kraćem roku donijela što kvalitetni­ja rješenja koja bi omogućila produktivn­iju i konkurentn­iju proizvodnj­u koja jedina osigurava oporavak gospodarst­va i izlazak iz krize.

 ??  ?? Zakon se i dalje ne bavi konkretnij­e okrupnjiva­njem posjeda
Zakon se i dalje ne bavi konkretnij­e okrupnjiva­njem posjeda
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia