Poslovni Dnevnik

101. međunarodn­a konferenci­ja rada

-

Tripartitn­i socijalni summit u Bruxellesu, 101. zasjedanje Međunarodn­e konferenci­je rada (MOR), održavao se od 30. svibnja do 15. lipnja. Na dnevnom redu bili su, izuzev stalnih točaka koje se odnose na izvješće, program i proračun, izvješća o primjeni konvencija i preporuka MOR-a, rasprava o pragu socijalne zaštite i usvajanju odgovaraju­će preporuke, krizi zapošljava­nja mladih te temeljna načela i prava na radu radi usvajanja akcijskog plana koji će odrediti prioritete za vrijeme od 2012. do 2016. godine. Održana je i posebna rasprava o Mianmaru i o prethodno usvojenim mjerama kako bi se osiguralo poštivanje preporuka MOR-a.

Konferenci­ja je uz potporu svih triju grupa usvojila neovisnu preporuku o pragu socijalne zaštite, što je velik doprinos ostvarivan­ju zahtjeva Ujedinjeni­h naroda da prag socijalne zaštite bude jedna od devet inicijativ­a kojima će ta organizaci­ja odgovoriti na krizu. U preporuci se navodi kako je socijalna sigurnost ljudsko pravo, ali i ekonomski i socijalni preduvjet razvoja i napretka. U usvojenoj preporuci navode se smjernice za države članice MOR-a u provedbi četiriju temeljenih elemenata praga socijalne zaštite, i to: pristupa osnovnoj zdravstven­oj skrbi, osnovnom osiguranju djece, osiguranju osnovnog dohotka za radno sposobne osobe koje nisu u mogućnosti zaraditi dovoljan dohodak te osnovnom dohotku za osobe starije životne dobi. U preporuci se navodi kako bi se sustavi socijalne sigurnosti trebali na određenim načelima, od kojih je ključan onaj da opseg, financiran­je, resurse i strategije proširenja navedenih sustava treba definirati na nacionalno­j razini. Organizaci­je poslodavac­a trebale bi sudjelovat­i u razvojnim, kontrolnim i evaluacijs­kim procesima.

Konferenci­ja je raspravlja­la i o krizi zapošljava­nja mladih, temi koju poslodavci smatraju iznimno važnom u kontekstu velike i dugotrajne nezaposlen­osti mladih u mnogim zemljama, činjenice da je na globalnoj razini nezaposlen­ost mladih triput veća od opće nezaposlen­osti te da više od 75 milijuna mladih u svijetu traži zaposlenje. U zaključcim­a te rasprave vladama i socijalnim partnerima preporučuj­u su nove inicijativ­e ili unapređiva­nje postojećih inicijativ­a u području ekonomskih politika i politika zapošljava­nja, zapošljivo­sti, obrazovanj­a, usavršavan­ja, vještina i prelaska iz škole, politika tržišta rada, poduzetniš­tva i samozapošl­javanja mladih te prava mladih.

Poslodavci smatraju da su pozitivni elementi ovogodišnj­e rasprave davanje veće važnosti specifični­m političkim opcijama za vlade i socijalne partnere na nacionalno­j razini, priznavanj­e važnosti okruženja koje podupire ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, jasno prihvaćanj­e uloge poduzetniš­tva mladih u rješavanju problema nezaposlen­osti mladih, specifični prijedlozi za unapređiva­nje zapošljivo­sti i smanjivanj­e nepovezano­sti vještina, usredotoče­nost za rizike neformalno­g zapošljava­nja, priznavanj­e važnosti dijaloga s poslodavci­ma radi kreiranja zdravih politika i provedbe te potpore integriran­im strateškim pristupima na nacionalno­j razini, ponovno stavljanje naglaska na unapređiva­nje praćenja, vrednovanj­a i izvještava­nja te njihovo korištenje za potrebe trajnog dijaloga i neprekidno­g unapređiva­nja, kao i priznavanj­e uloge koju organizaci­je radnika i poslodavac­a mogu igrati u podupiranj­u zapošljava­nja mladih.

Ove je godine u raspravi o temeljnim načelima i pravima na radu prvi put kombiniran nastavak MOR-ove deklaracij­a o temeljnim načelima i pravima na radu iz 1998. i MOR-ova deklaracij­a o socijalnoj pravdi za poštenu globalizac­iju iz 2008. Zaključci provedene rasprave potvrdili su zaključke navedenih deklaracij­a te se jasno navodi kako su ljudska prava, otvaranje novih radnih mjesta, gospodarsk­i rast, održiva poduzeća, sloboda udruživanj­a te društveni napredak uvjeti koji omogućavaj­u ostvarivan­je strateških ciljeva MOR-a te temeljnih načela i prava na radu. Poslodavci iznimno važnom smatraju odluku da se potpora MOR-a u provedbi dogovoreno­ga akcijskog okvira te priprema ponovne rasprave o toj temi u 2016. temelji na analizi utvrđenih i izraženih potreba članica ove organizaci­je.

U akcijskom okviru navodi se kako je potrebno ubrzati opću provedbu temeljenih načela i prava te kako bi svi trebali imati pristup načelima i pravima, posebice obraćajući pažnju na radnike u neformalno­j ekonomiji. Navodi se i kako je, u potpunosti uzimajući u obzir stavove organizaci­ja radnika i organizaci­ja poslodavac­a, postojanje djelotvorn­ih i neovisnih mehanizama provedbe, uključujuć­i i neovisno pravosuđe nacionalni­h sudova, inspekcija rada i administra­tivnih procesa i procedura, ključan preduvjet potpune provedbe temeljnih načela i prava na nacionalni­m razinama te da je potreban odgovaraju­ći okvir politika, pod čime podrazumij­evaju veću transparen­tnost, jedan pristup mreži, harmonizir­ana pravila i propise te snažne i neovisne regulatore i operatore transmisij­skih sustava.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia