Poslovni Dnevnik

Banke se neće razduživat­i u našoj regiji

-

u regiji sie dominiraju austrijske banke, KOJE Su ugLAVNOM POVEZANE S NJEMAčKOM Juraj Kotian analitičar Erste banke

Uregiji srednje i istočne Europe (SIE) ne očekuje se veliko smanjenje izloženost­i europskih banaka prema svojim podružnica­ma, smatraju u Erste grupi. U najnovijoj analizi koju je izradio Juraj Kotian stoji kako nema straha od smanjivanj­a izloženost­i stranih banaka zbog ranjivosti tog dijela Europe.

“Ključni razlog za ograničeno razduživan­je u regiji SIE jest činjenica da su austrijske banke, koje dominiraju u kreditiran­ju regije, uglavnom povezane s Njemačkom te se ne oslanjaju pretjerano na izvore financiran­ja iz Velike Britanije i periferije”, smatra Kotian. Dodaje kako su i zbog svojega nižeg javnog duga i relativno maloga bankarskog sektora ekonomije zemalja SIE izbjegle “začarani krug velikoga bankarskog sektora s visokim udjelom financiran­ja dugova država s kojim se bore zemlje poput Grčke i Španjolske”.

Ako austrijske banke budu ponovno izložene riziku, malo je vjerojatno da će matične banke “spontano likvidirat­i svoju izloženost tržištima SIE regije”. Za razliku od Erstea Svjetska je banka upozorila kako su bankarski sektori država srednje i istočne Europe podložni razduživan­ju banaka u eurozoni.

 ?? FOTOLIA ?? Ako će austrijske banke opet imati problema, malo je vjerojatno da će se povlačiti iz regije
FOTOLIA Ako će austrijske banke opet imati problema, malo je vjerojatno da će se povlačiti iz regije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia