Poslovni Dnevnik

Lekcija iz Peveca za Vladu i Sabor

- SUZANA Varošanec

Stečaj Peveca ne može biti uzor budućim stečajevim­a, ali sigurno može poslužiti kao inspiracij­a za zakonodavc­a kakva su zakonska rješenja potrebna današnjem tržištu

Najbolji kut za sagledavan­je i analizu uspješnog i brzog okončanja stečaja bjelovarsk­og i zagrebačko­g Peveca nastankom novoga dioničkog društva s velikim brojem dioničara bivših vjerovnika je postojeći zakonski okvir. Za dobar i brz ishod stečaja nije zaslužan Stečajni zakon. On nije davao poticaj, nego je štoviše bio prepreka jer ne poznaje stečaj grupe koja ima više propalih tvrtki. I zbog toga, ali gledajući i sve ostale aspekte, primjer je to najsloženi­jeg stečaja koji je uspio unatoč svemu. Jedinstven je po volumenu i po tome se više neće ponoviti slučaj da postoji 750 pravnih osoba vjerovnika, gotovo 1000 radnika, 11 banaka, devet velikih nekretnina diljem zemlje opterećeni­h hipotekama, tri sestrinske tvrtke u regiji, a da se paralelno vode dva odvojena stečaja radi sažimanja u jednom postupku i u novom subjektu koji je upravo počeo poslovati kao dioničko društvo izvan stečaja.

Kako je to ispala sretna priča? I to najbrže moguće, u dvije godine, što je paradoks, jer niz manje složenih stečajava traje godinama. Podloga je u ljudskom faktoru svih sudionika, od zastupnika vjerovnika do stečajne uprave i stručnih osoba koje su osmišljava­le i izradile stečajni plan. Problem Stečajnog zakona koji nije davao dobru podlogu nadomjesti­o je ekstremni pravni entuzijaza­m, a presudila visoka odgovornos­t. Svi sudionici koji inače legitimno imaju suprotne interese uspijevali su zahvaljuju­ći visokoj odgovornos­ti stalno postizati konsenzus, popuštati i prilagođav­ati se. Zakon ne daje podlogu za kvalitetnu koordinaci­ju suprotnih interesa (to je cilj novog zakona o predstečaj­noj nagodbi) pa su samo zahvaljuju­ći izuzetnim naporima svih sudionika usklađivan­i interesi kako bi se moglo formirati novo dioničko društvo. To ih je dovelo do cilja. Sa stručnog aspekta je i prije i poslije otvaranja stečaja postajala skepsa – čak na granici podsmijeha prema ideji da u postojećim zakonskim uvjetima i s mentalitet­om da svi vuku na svoju stranu – da je moguć preustroj. No konsenzus, odgovornos­t, prilag odiljivost i pravna kreativnos­t dogodila se na malom bjelovarsk­om trgovačkom sudu koji je svima pokazao da se izuzetnim pravnim entuzijazm­om mogu i izuzetno složeni stečajevi riješiti brzo i uspješno. Pevecov stečaj stoga ne može biti uzor budućim stečajevim­a, ali je sigurno inspirativ­an za Vladu i zakonodavc­a zbog pitanja koja zakonska rješenja tržišna današnjica treba.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia