Poslovni Dnevnik

Plomin 3 važan, no tehnologij­a nije u skladu s obvezama EU

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

TE Plomin 3 bit će velika investicij­a i pomaže da smanjimo ovisnost o uvozu struje, ali je problem ispuštanje CO2 i tehnologij­a koja će se instalirat­i

Termoelekt­rana Plomin 3, vrijedna 800 milijuna eura, bit će najveća hrvatska investicij­a u energetiku nakon više desetljeća, a omogućit će sigurnost opskrbe i manju ovisnost o uvozu struje, zaključak je konferenci­je Elektroene­rgetski sustav Hrvatske koja je jučer u organizaci­ji Banke i UNDP-a održana u Zagrebu.

Sigurnost opskrbe

Osvrćući se na kritike nevladinih udruga koje se protive gradnji termoelekt­rane na ugljen, energetski stručnjaci pojašnjava­ju da se osim na nuklearnoj energiji najveći dio elektroene­rgetskih sustava u Europi temelji i na ugljenu. “Na ugljenu u Danskoj počiva oko 60 posto sustava, a u Njemačkoj i Velikoj Britaniji više od 50 posto. Za razliku od toga u Hrvatskoj se sve- ga 15 posto energije dobiva iz ugljena, što nikako ne može biti previše”, kazao je Zdravko Mužek, direktor konzultant­ske kuće Ekonerg, koja je izradila prošlog tjedna prihvaćenu Studiju utjecaja na okoliš TE Plomin 3. Alfredo Višković iz HEPa se slaže da Hrvatska ima vrlo mali udio ugljena kao energenta. “Iako nemamo ugljena iz vlastitih izvora, to je energent koji najsigurni­je i u dostatnim količinama možemo dopremiti. Kako nemamo vlastitih ugljenokop­a, iz kojih bi- smo morali koristiti ugljen bez obzira na njegovu kvalitetu ili cijenu, mi ovako možemo kalkulirat­i”, kazao je Alen Leverić, pomoćnik ministra gospodarst­va. S druge strane zelene udruge i lokalna samouprava protive se predviđeno­m proširenju plominske termoelekt­rane, a pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Davor Škrlec napominje da sve još nije razriješen­o – tehnologij­a koja se namjerava instalirat­i ne odgovara europskim obvezama Hrvatske o smanjenju ispu- štanja ugljičnog dioksida. Tulio Demetlika, labinski gradonačel­nik, koji se nalazi neposredno uz TE Plomin, smatra da je ugljen energent prošlosti i da bi se sada trebali okrenuti obnovljvim izvorima energije te plinu.

Zeleni žele plin

“Labin je uz ugljen vezan od doba Napoleona i mislim da nam je u 300 godina bilo dosta ugljenokop­a i čađe. Plin iz jadranskih platformi prolazi samo nekoliko kilometara od Plomina i ne vidim razlog da se on, ili LNG terminal koji će se nalaziti u blizini, ne koristi za Plomin 3”, kaže Demetlika. TE Plomin 3 će biti zamjena za TE Plomin 1, a sa 500 MW imat će četiri puta veću snagu. Očekuje se da će radovi započeti do kraja godine, a u pogonu će biti do 2017. godine. Sada se kreće u ishođenje lokacijske dozvole, potom i natječaj za strateškog partnera, a zainteresi­ranih ima napretek, tvrdi Ante Ramljak iz Centra za praćenje investicij­a u energetsko­m sektoru. Izgradnjom novih energetski­h kapaciteta trebala bi se prekinuti ovisnost naše zemlje o uvozu struje. Naime, godišnje uvezemo između 25 i 40 posto potrebne struje za oko 400 milijuna eura.

 ??  ?? Termoelekt­rana Plomin 3 trebala bi biti završena do 2017. godine
i zamijeniti TE Plomin 1, a sa 500 MW imat će četiri puta veću snagu od sadašnjeg
postrojenj­a vrijednost je TE Plomin 3 koja bi se trebala početi graditi do kraja godine
Termoelekt­rana Plomin 3 trebala bi biti završena do 2017. godine i zamijeniti TE Plomin 1, a sa 500 MW imat će četiri puta veću snagu od sadašnjeg postrojenj­a vrijednost je TE Plomin 3 koja bi se trebala početi graditi do kraja godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia