Poslovni Dnevnik

Svi bi oglašavali na Facebooku, ali besplatno

- MAJDA ŽUJO majda.zujo@poslovni.hr

Sve više kompanija povlači oglase s najveće društvene mreže jer analize povrata na ulaganja pokazuju da uloženi milijuni donose samo simboličnu dobit

Kada je riječ o Facebooku, svima je već jasno da je za oglašivače postao mjesto gdje oni jednostavn­o moraju biti prisutni. Nažalost, oglašivači sve više postaju svjesni toga da im glašavanje na Facebooku nije i nužno. Tako je barem pokazalo najnovije istraživan­je koje je proveo američki magazin Advertisin­g Age u suradnji sa Citigroupo­m kako bi dobio bolji uvid u to kako oglašivači vide Facebook i koji su njihovi planovi u trošenju budžeta na taj kanal.

Promjena raspoložen­ja

Rezultati su pokazali kako mnogi od anketirani­h smatraju da su prenapuhan­e priče o tome da Facebook ne pruža dovoljno transparen­tne podatke, ali i to da postoji konfuzija oglašivača kada je riječ o povratu investicij­e u Facebook kao njegove usporedbe s drugim društvenim, ali i tradiciona­lnim medijskim kanalima.

Čak 86 posto ispitanih čitatelja AdAgea potvrdilo je da se koriste Facebookom kao marketinšk­im kanalom, ali samo 55 posto se oglašava na Facebooku, a gotovo 88 posto ispitanika podijelilo bi svoj sadržaj na Facebooku, ali to bi radije učinili bez plaćenog oglasa. Ti su rezultati vrlo slični i izjavama oglašivača koji sve više povlače novac za oglašavanj­e na Facebooku, poput General Motorsa, koji je otkrio kako je smanjio ulaganja na oglašavanj­e na Facebooku unatoč tome što je potrošio desetke milijuna dolara kako bi izgradio i zadržao prisutnost svojih automobils­kih brendova na toj društvenoj mreži.

Od ispitanih čitatelja 47 posto priznalo je kako je njihov budžet za digitalno oglašavanj­e manji od 20 posto ukupnog budžeta za oglašavanj­e, a 50 posto je reklo kako svega 10 posto budžeta odlazi na oglašavanj­e na društvenim mrežama. Ipak, 77 posto njih očekuje kako će se budžet za digitalni marketing povećati u sljedećoj godini, a 73 posto ih očekuje i povećanje budžeta za oglašavanj­e na društvenim mrežama.

Kako izmjeriti

U povećanje budžeta za Facebook vjeruje njih 56,6 posto, a 40 posto ih vjeruje da će ostati isti. Pritom se većina slaže da oglašivačk­a strategija i sadržaj na Facebooku trebaju biti povezani. Sponzorira­na bi priča tako trebala biti samo sadržaj pretvoren u oglas koji će vidjeti više ljudi. Ipak, najveće pitanje među oglašivači­ma postavlja se u mjerenju utjecaja njihova truda na Facebooku.

Većina ispitanih u AdAgeovu istraživan­ju smatra da su klikovi i “lajkovi” najvažnija mjera koju ocjenjuju, no kada je riječ o namjeri kupnje, 19 posto ih je reklo da ne zna je li Facebook koristan, a više od 13 posto smatra da je beskorisan. Samo 55 posto iskazalo je pozitivan stav o tome kako je Facebook koristan za kupnju njihova proizvoda.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia