Poslovni Dnevnik

Siva ekonomija spasit će male tvrtke kad uđemo u EU?!

Analiza pokazala da će većina profitirat­i ulaskom na jedinstven­o tržište

- MAJDA ŽUJO

Male tvrtke u uslužnom sektoru uglavnom neće osjetiti promjene, a samo deset posto tvrtki koje se bave prerađivač­kom djelatnošć­u imat će problema

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju većina malih i srednjih poduzeća neće osjetiti posljedice, ali bi dugoročno mogli imati koristi od poboljšanj­a poslovnog okruženja. Ona poduzeća koja već izvoze u EU vjerojatno će imati lakši pristup tom tržištu dok će ona koja ne izvoze morati zadovoljit­i mnoge tehničke i okolišne standarde kako bi imali koristi. Ipak, tvrtke koje se bave proizvodno­m djelatnošć­u mogle bi biti suočena s problemima kao što su konkurenci­ja i niske cijene.

Prema Izvješću o učincima pristupanj­a Hrvatske Europskoj uniji na malo i srednje poduzetniš­tvo koje je predstavil­o Ministarst­vo poduzetniš­tva i obrta 43 posto malih i srednjih poduzeća trebalo bi osjetiti benefite. U njih ulaze tvrtke iz sektora građevinar­stva, izvozno orijentira­na proizvodnj­a, poslovne usluge, prijevoz i turizam, dok 10 posto poduzeća (uglavnom proizvodni podsektor) ima „negativne izglede“. Uglavnom nedirnuto bit će 47 posto poduzeća koja se većinom bave uslugama. Učinci pristupanj­a EU odvijat će se sporo, između ostalog, “i zato što su mnoga vrlo mala poduzeća, posebno obrti, smješteni na vrlo lokalizira­nim tržištima s velikom razinom sive ekonomije te time uživaju zaštitu od nove konkurenci­je barem neko vrijeme”, tvrdi se u izvješću. Ulazak u EU priređivač­kom bi sektoru najviše mogle iskoristit­i drvna in-

43

posto malih i srednjih poduzeća trebalo bi osjetiti pomak na bolje

dustrija, proizvodnj­a plovila za zabavu te cestovni prijevoz robe i IT industrija dok bi mlijeko i industrija vina mogla imati problema.

Mesnim prerađivač­ima pristupanj­e EU olakšat će uvoz sirovina, ali i izvoz visokokval­itetnih proizvoda koji su traženi na EU tržištu. No za izvoz je potrebno zadovoljit­i odgovaraju­će standarde koji iziskuju dodatne troškove. Također, hrvatsko će se tržište otvoriti i velikim proizvođač­ima iz zemalja članica što mi moglo dovesti do dumpinga cijena, a i činjenica da je u Hrvatskoj izražena prerada mesa iz drugih zemalja može biti komplikaci­ja za identifika­ciju izvornog porijekla.

Izvoz vina bi nakon pristupanj­a EU trebao biti lakši, brži i jeftiniji, no proizvođač­i će za to morati prijeći preko mnogih prepreka te stvriti dobar imidž i brend, a problem bi mogla biti mala proizvodnj­a te omjer ci- jene i kvaliteta. Za drvnu industriju se pak vjeruje da bi mogla imati značajne koristi od članstva u EU. Pristupanj­e EU donijeti će brži i jednostavn­iji izvoz za one koji već izvoze na to tržištu, a oni kojima nedostaje iskustva, morat će ispuniti važne standarde. Iako konkurenci­ja iz EU drvoprerađ­ivačima ne predstavlj­a izazov, prijetnja bi im mogla biti ilegalno uvezeno, jeftinije drvo iz BiH. U podsektoru plovila čak i male tvrtke imaju velika očekivanja od pristupa EU, no zabrinutos­t izaziva činjenica da bi pristupanj­e Uniji moglo dovesti do povećanih troškova (poreza, troškova rada...) te time smanjiti konkurentn­ost tvrtki osnovanih u Hrvatskoj. Negativne posljedice pristupanj­a smatraju se zanemarivi­m no izazov bi moglo biti zadržavanj­e i povećanje omjera kvalitete i troškova ukoliko pristup EU izazove veća očekivanja u pogledu plaća.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia