Poslovni Dnevnik

‘Ne izmislimo li nove proizvode, loše nam se piše’

I neki veliki naći će se u problemima ako se ne poradi na razvoju

- DARKO BIČAK

Vapaj izvoznika I neki veliki naći će se u problemu ako se ne poradi na razvoju

Više od 92 posto tvrtki su mikrotvrtk­e s dva zaposlena i one nemaju novca niti mogućnosti za ulaganja

Ako Hrvatska ubrzo ne izgradi učinkovit sustav istraživan­ja i razvoja novih proizvoda i usluga, u problemima bi se mogli naći i neki danas uspješni domaći izvoznici, zaključak je 4. Liderova Kluba izvoznika koji se pod temom “Kakve olakšice za istraživan­je i razvoj trebaju izvoznici” u četvrtak održao u Zagrebu.

Tom je prilikom ponovljena zabrinjava­juća činjenica da naša zemlja ulaže svega 0,7 posto svog, relativno skromnog BDP-a u istraživan­je i razvoj (IR), dok se u EU za tu namjenu troši 2-3 posto BDP-a, a u zemljama poput SAD-a te “azijskih tigrova” i mnogo više. Kao velik problem nedovoljno­g razvoja tog sektora u Hrvatskoj su izdvojeni zastarjeli obrazovni sustav, manjkava zakonska regulativa, ali i nepovoljna struktura tvrtki u gospodarst­vu. Naime, više od 92 posto od ukupnog broja poslovnih subjekata u našoj zemlji či- ne mikrotvrtk­e s prosječno dva zaposlena. Tako mali poslovni sustavi nemaju novca niti mogućnosti da ulažu u inovacije.

Saša Zelenika, pomoćnik ministra znanosti, kazao je da u EU dvije trećine novca za IR dolazi od privatnog sektora, a država participir­a s trećinom. U Hrvatskoj je pak omjer 60:40 posto u korist države. Za primjer je naveo korporacij­u Nestle koja ima više od 5000 znanstveni­ka u svojim IR odjelima, dok čitava Hrvatska ima ukupno 6000 registrira­nih znanstveni­ka u svim područjima. Ericsson NT jedna je od doma- ćih tvrtki koja služi za primjer drugim izvoznicim­a.

“Potrebne su konkretne mjere za podizanje konkurentn­osti, od rasterećen­ja cijena rada do povećavanj­a ulaganja za razvojno-istraživač­ke aktivnosti. Mi godišnje ulažemo 200 milijuna kuna u istraživan­je i razvoj, a još toliko novca se potroši na razna poboljšanj­a u proizvodnj­i”, kazala je Gordana Kovačević, predsjedni­ca Uprave Ericssona NT. Kovačević, čija kompanija je bila domaćin ovoga kluba, istaknula je kako je zabrinjava­juće da je udio visokotehn­ološkog proi-zvoda u hrvatskom industrijs­kom izvozu jedva četiri posto, dok je prije 20-ak godina bio veći od 50 posto.

 ??  ??
 ?? Fotolia ?? 0,7% BDP-a Hrvatska ulaže u istraživan­je i razvoj, a EU 2-3%
Fotolia 0,7% BDP-a Hrvatska ulaže u istraživan­je i razvoj, a EU 2-3%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia