Poslovni Dnevnik

Čelnici eurozone sastali se 19. puta od kolapsa Grčke

Merkel ne želi zajednički dug, a Monti-hollande-rajoy traže mjere

- T IN BAŠIĆ tin.basic@poslovni.hr

Biti li ne biti Merkel ne želi zajednički dug, a Monti-Hollande-Rajoy traže konkretne mjere

Ulagači su digli glas protiv bankarske unije kazavši da je za to prerano, jer još nije postignuta snažnija fiskalna integracij­a

Budućnost eurozone kao i Europske unije ovisi o tome hoće li se napokon čelni ljudi članica unije uspjeti u Bruxellesu dogovoriti o spasonosni­m mjerama. U četvrtak i petak politički lideri europskih zemalja sastaju se 19. put otkada je eskalirala kriza u Grčkoj prošle godine i, prema mišljenjim­a mnogih analitičar­a, investitor­a pa čak i političara, ovaj summit je “biti ili ne biti”.

Ipak, ako je vjerovati javnim nastupima njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjedni­ka Françoisa Hollandea ili talijansko­g premijera Marija Montia, dogovor o konkretnim koracima teško da će se postići.

Iako svi žele spasiti Europu od potpunoga kolapsa i unatoč tomu što su svi svjesni kako je situacija ozbiljna, toliko željeni i očekivani konsenzus mogao bi izostati.

Ublažavanj­e iz Berlina

Posljednje upozorenje prilikom dolaska u Bruxelles dao je talijanski premijer Mario Monti, koji je izrazito nezadovolj­an drastičnim mjerama štednje koje je Italija morala provesti a drugi ne, kazavši da, ako se ne postigne dogovor, “euro ide k vragu”.

“Europa ide prema katastrofi ako se ne budemo mogli dogovoriti na summitu”, jasan je Monti.

Izjave Angele Merkel koje su prethodile dvodnevnom sastanku, a tiču se euroobvezn­ica i da ih neće podržati dokle god je živa, blago su ublažene u četvrtak neslužbeno­m porukom visokoga neimenovan­og dužnosnika vlade u Berlinu – već postoje mehanizmi koji mogu osigurati prijeko potrebnu pomoć Italiji i Španjolsko­j.

Riječ je o Europskom fondu za financijsk­u stabilnost (EFSF) teškom 440 milijardi dolara, a tu je i Europski stabilizac­ijski mehanizam (ESM). No hoće li Merkel izlobirati takvo rješenje, ovisi o talijansko-- francusko-španjolsko­j “osovini” Monti-Hollande-Rajoy koji pod hitno žele konkretne korake i mjere.

Jedno od tih rješenja koje se intenzivno spominje u posljednji­m tjednima je i stvaranje bankarske unije.

Mišljenje investitor­a

No investitor­i u Europi su digli glas protiv toga kazavši da je prerano jer nije postignuta snažnija fiskalna integraci- ja kao ni rješenje o dužničkoj krizi.

“Europa uopće nije poduzela korake za obnavljanj­e uređenog tržišta duga. Gospodarst­va moraju moći posuđivati novac po pristojnoj stopi”, kazao je Guy de Blonay, fond menadžer londonskog Jupiter Fund Management­a.

Njegovo mišljenje dijele brojni investitor­i koje je u četvrtak anketirao Bloomberg, a upozoravaj­u kako bez snažne fiskalne unije nema govora o daljnjim koracima.

Bilo kako bilo, “oči svijeta” uprte su u Bruxelles. Europski lideri u petak u 10 sati ujutro sastaju se ponovno, a oko 13.30 dogovorili su zajednički ručak.

Nakon toga kancelarka Angela Merkel žuri natrag u Berlin kako bi svoje parlamenta­rce obavijesti­la o dogovoru, ako ga uopće bude.

 ??  ??
 ?? EPA ?? Angela Merkel je u četvrtak nešto ublažila svoje izjave, ali je Mario Monti digao svoj glas
EPA Angela Merkel je u četvrtak nešto ublažila svoje izjave, ali je Mario Monti digao svoj glas

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia