Poslovni Dnevnik

Pomoćnik ministra podnio ostavku zbog Plomina

D. Škrlec protivi se predloženo­j tehnologij­i

-

Dan nakon što je izazvao pravu buru izjavama na stručnom skupu o neusklađen­osti tehnologij­e koja će se instalirat­i na projektu Plomin 3 s obvezama prema EU u pogledu ispuštanja ugljičnog dioksida, pomoćnik ministra zaštite okoliša Davor Škrlec podnio je ostavku na to mjesto. Zahtjev je, kako je naveo, dao iz osobnih razloga, zbog nastavka svoje znanstvene karijere i, kako saznajemo, povratka na zagrebački Strojarski fakultet.

“O pojedinim investicij­skim projektima imam svoje stručno mišljenje koje sam i prije javno iznosio”, poručio je. No njegov istup zbunio je sve, posebice u Ministarst­vu gospodarst­va i HEP-u, budući da je Studija utjecaja na okoliš za Plomin 3 nakon godinu i pol upravo pred tjedan dana konačno prihvaćena i da je u tom sudjelovao i sam Škrlec kao predsjedni­k Savjetodav­nog stručnog povjerenst­va. Škrlec je, reagirali su u Ministarst­vu gospodarst­va, iskočio iz svojih ovlasti, jer u fokusu Ministarst­va okoliša treba biti utjecaj odabrane tehnologij­e na okoliš. Ističu da je tehnologij­a isplinjava­nja ugljena koju on sugerira, tek u testnoj fazi u svijetu, dok je tehnologij­a odabrana za Plomin 3, tvrde, najbolja komercijal­na tehnologij­a koja nije prečesta “jer tek dolazi”, a kojom će svi parametri onečišćenj­a zraka i tla biti 20 posto bolji nego sada. Otpor projektu ne jenjava.

Predstavni­ci Zelene akcije su prosvjedov­ali pred Ministarst­vom, dok profesor i bivši HEP-ovac Enco Tireli upozorava da će Plomin 3 stvoriti gubitak od 1,15 milijardi eura.

 ?? PXL ?? Pomoćnik ministra zaštite okoliša Davor Škrlec vraća se na Strojarski fakultet i ostaje kod toga da je izabrana pogrešna tehnologij­a
PXL Pomoćnik ministra zaštite okoliša Davor Škrlec vraća se na Strojarski fakultet i ostaje kod toga da je izabrana pogrešna tehnologij­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia