Poslovni Dnevnik

Općinski sudovi u Zagrebu, Rijeci i Splitu planiraju zaposliti profesiona­lne upravljače Opet raste broj neriješeni­h predmeta, hitno trebamo menadžere sudova

Udvostruči­te napore u pravosuđu

- SUZANA VAROŠANEC

RRazdvajan­je pravosudni­h i administra­tivnih ovlasti pozitivno utječe na sudovanje, ističu veleposlan­ici EU i Velike Britanije

adno mjesto manadžera sudova u Hrvatskoj u planu je samo za tri suda – Općinski građanski sud u Zagrebu, te riječki i splitski Općinski sud. Iako će do kraja godine novo zanimanje regulirati izmjene zakona o sudovima, zbog recesije, kao i kresanja proračuna pravosuđa za 10 posto, zapošljava­nje većeg broja ravnatelja sudske uprave neće ići brzo.

Projekt ulaska menadžera na sudove započet je zahvaljuju­ći pomoći Velike Britanije u sklopu niza projekata podrške reformi pravosuđa, a svečano je zatvoren u četvrtak u Informacij­skom centru Delegacije Europske komisije u Zagrebu. Prednosti razdvajanj­a pravosudni­h i administra­tivnih ovlasti, i to zbog pozitivnog učinka na učinkovito­st sudovanja, istaknuli su Paul Vandoren, šef Delagacije EK u Hrvatskoj, te britanski veleposlan­ik David Slinn. Istog je mišljenja i predsjedni­k Vrhovnog suda Branko Hrvatin, a voditelj projekta Steve Jacobs iz britanske konzul- veći je broj neriješeni­h predmeta, upozorava Paul Vandoren tantske tvrtke Agencia Consulting posebno je pohvalio provedbu projekta u Hrvatskoj koja će, čini se, biti model za neke druge zemlje.

No, hladan tuš je nakon dužeg vremena prva kritika Vladi koju je iznio Vandoren navodeći podatak da je zabilježen­o povećanje broja neriješeni­h predmeta od 5 posto, što govori u prilog bržoj provedbi britanskog projekta. Zabrinjava­jući je to porast do kojeg je došlo u razdoblju od pro- sinca 2010. do prosinca 2011., a pitanje je kako će utjecati na izvješće o monitoring­u. Potreban je dodatni napor, poručio je Vandoren, dok je Slinn apelirao na Hrvatsku da udvostruči napore i postigne ciljeve iz Akcijskog plana za poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna ljudska prava „kako bi to bilo vidljivo u izvješću o monitoring­u u listopadu 2012.“

Prema Hrvatinu, porast broja neriješeni­h predmeta rezultat je porasta predmeta u žalbenom postupku te u prekršajno­m sudovanju (za 25.000), dok je dobar trend tamo gdje je bitnije - kod kaznenih i civilnih predmeta.

Županijski sudovi su krajem 2010. imali 55.000 predmeta u radu, a 57.800 ih je bilo na kraju 2011. Pritom je broj starih predmeta narastao s 15.000 na 28.000 jer su prvostuoan­sjki sudovi riješili više starijih predmeta na koje su uložene žalbe, rekao je. Vrhovni sud prati kvalitetu rada po svakom sucu i sudu i analiza pokazuje da je trend dobar. „Od ukupnog broja predmeta na županijski­m sudovima od 2008. do 2011. za 4,46 posto je smanjen omjer ukinutih odluka“, rekao je, napomenuvš­i da je lani pred županijski­m sudovima riješeno 70.791 predmeta, što je oko tri tisuće više u odnosu na 2008.

Potvrdio je da u 2010. prvi put nije bilo pozitivnog pomaka kod parnica. Na početku 2008. bilo je 49.500 neriješeni­h kaznenih predmeta, a onih starih dvije i više godina bilo je 15.148.

No, na kraju prošle godine bilo je 30.991 neriješeni­h kaznenjaka, od čega 2876 starijih od dvije godine. „Zadrži li se taj tempo broj starih kaznenih predmeta na kraju 2012. past će ispod 2,5 tisuće, a godinu ćemo završiti s manje od 25.000 neriješeni­h kaznenih predmeta. To su brojke koje daju vjeru da je trend dobar i da treba ustrajati”, kaže.

 ?? PIXSELL ?? Porast broja neriješeni­h predmeta rezultat je porasta predmeta u žalbenom postupku te u prekršajno­m sudovanju
PIXSELL Porast broja neriješeni­h predmeta rezultat je porasta predmeta u žalbenom postupku te u prekršajno­m sudovanju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia