Poslovni Dnevnik

Većom sigurnošću za klijente do razvoja timesharin­ga

Legalni timesharin­g plovila je zakonski ograničen jer Pomorski zakonik kod privatnih plovila propisuje samo dvije do tri izmjene posade u jednoj godini. Razmatra se povećanje posade uz naknadu

- MARIJA CRNJAK

Regulacija timesharea pokretnina, plovila ili kampera, što je Vlada ugradila u izmjene Zakona o potrošačim­a, zasad je tek zadovoljav­anje forme zbog usklađivan­ja s EU Direktivom 122/2008, jer timesharin­g u Hrvatskog još nije zaživio, kažu izvori Poslovnog dnevnika.

Osim što za timesharin­g u Hrvatskoj gotovo da i nema interesa, dijelom i zbog niskog povjerenja potencijal­nih korisnika, legalni timesharin­g plovila zakonski je ograničen, pojašnjava Branimir Mađer, stručni suradnik sektora za turizam Hrvatske gospodarsk­e komore. “Pomorski zakonik kod privatnih plovila propisuje samo dvije do tri izmjene posade u jednoj godini kako bi se stalo na kraj crnom čarteru. Time se međutim ograničava timesharin­g iako postoje ideje da se poveća broj posade tako da se naplaćuje naknada na svaku dodatnu osobu na plovilu. Kad su u pitanju megajahte, to nije loša ideja jer može povećati dotok novca u proračun od navedenih naknada, a omogućilo bi i razvoj timesharin­ga”, pojašnjava Mađer. Kako stoji u Vladinu pojašnje- nju uz izmjene Zakona o zaštiti potrošača, s obzirom na to da je u posljednji­h nekoliko godina povećan broj specifični­h turistički­h proizvoda koji su vrlo slični timeshareu, Europska je unija prije tri godine donijela novu direktivu koja je proširila pojam timesharea s isključivo nekretnina na različite pokretnine, poput jahti, brodova, kruzera, autokarava­na. Ispunjene su i neke zakonske rupe koje su narušavale tržišno natjecanje i uzrokovale probleme potrošačim­a.

Među ciljevima nove direktive je bilo i poticanje ra- sta tržišta timesharea, što se očekuje i u Hrvatskoj njezinom provedbom u Zakonu o zaštiti potrošača. Zakon uvodi odredbu da sve predugovor­ne obavijesti te obavijest o jednostran­om raskidu ugovora moraju biti u obliku standardno­g obrasca koji će propisati nadležan ministar. Također je uvedena potpuna zabrana bilo kakvog plaćanja potrošača za vrijeme trajanja prava na jednostran­i raskid ugovora, produženo je pravo na jednostran­i raskid ugovora te pojačane sankcije za sve koji krše prava potrošača.

 ?? PXL ?? Vlada je predložila nove regule za timesharin­g jahti u Zakonu o potrošačim­a
PXL Vlada je predložila nove regule za timesharin­g jahti u Zakonu o potrošačim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia